Омбудсманът Мая Манолова сезира земеделския министър Румен Порожанов за скандални схеми със земи в Монтанско

Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души. Хората настояват за нейната спешна намеса за пресичане на порочна схема, в която терени от най-плодородната земя в Община Вълчедръм са отдадени едновременно на четири фир

виж повече >

Омбудсманът Мая Манолова: Победата над арбитражите и монополите днес е историческа

Омбудсманът Мая Манолова: Победата над арбитражите и монополите днес е историческа


           12 януари 2017 г.


Народното събрание прие на второ четене промените, предложени от омбудсмана Мая Манолова в Гражданския процесуален кодекс, с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища, както и падането на юрисконсултските възнаграждения с близо 6 пъти.           

           „Искам да благодаря на депутатите, че не се подлъгаха на корпоративния натиск, затова, че направиха едно добро за гражданите“, заяви тя на брифинг в парламента.         

          Омбудсманът специално благодари на членовете на правна комисия и лично на председателя й Данаил Кирилов, затова че са удържали на думата си и са направили всичко възможно законът да бъде факт. Общественият защитник подчерта, че приетите текстове повеляват незабавно прекратяване на всички висящи производства, защото тяхното разглеждане от частен арбитраж става недопустимо.

           „Всички арбитражни дела, които са заведени до момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими. Те трябва да бъдат прекратени. Затова всяко ново съобщение – в кошчето“, категорична бе Манолова.        

         По думите й, това е „исторически успех за 11-годишната история на институцията омбудсман“, който определи като победа на гражданите
срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища.

Видео тук:
https://m.youtube.com/watch?v=zVMyhhIbmKQБлагодарствени писма от граждани