Омбудсманът Мая Манолова: Ще подам оставка срещу решаване проблема на майките

Общественият посредник предложи „успокоителен бартер“ на разтревожените от високия й рейтинг срещу реална подкрепа и гласуване на проектите за личната помощ, хората с увреждания и социалните услуги, личния фалит и свръхправомощията на банките

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова и министърът на труда Гълъб Донев ще си сътрудничат за решаването на проблема с личните асистенти на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова и министърът на труда Гълъб Донев ще си сътрудничат за решаването на проблема с личните асистенти на деца с увреждания
17 февруари 2017 г.     Омбудсманът Мая Манолова и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обсъдиха казуса с ползването на социалната услуга „Личен асистент“ от деца с 90 и над 90% вид и степен на увреждане по схемата „Независим живот“, която се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и се договориха да си сътрудничат в търсенето на решение на проблема.  

Съгласно законодателството от началото на 2017 година техните родители ще получават от държавния бюджет месечна помощ от 930 лв., с която могат да финансират дейности в домашна и семейна среда (личен, социален, здравен асистент), които се дублират с дейности, финансирани с евросредства. Според европейските регламенти не е допустимо представител на една целева група да получава повече от веднъж един и същи тип услуга за един и същи период, независимо от източника на финансиране. За да се избегне недопустимо двойно финансиране, се налага договорите на личните асистенти на децата с 90 и над 90% вид и степен на увреждане да се прекратят.


Манолова настоя за изменения в нормативната уредба, с която да се гарантират правата и най-добрия интерес на децата в неравностойно положение. Тя посочи, че по повод на проблема са постъпили рекорден брой жалби – 160.


Националният омбудсман заяви, че ще инициира обществени обсъждания с цел да се набележат конкретни законодателни решения за разрешаване на проблема преди започването на дейността на Народното събрание.


Министър Донев каза, че министерството вече е предприело стъпка за решаването на казуса, като е дало възможност на родителите, чиито договори по схемата „Независим живот“ ще бъдат прекратени, да станат лични асистенти на децата си по схемата „Асистенти на хора с увреждания“, която се финансира от националния бюджет. 


По-рано през деня омбудсманът Мая Манолова даде старт на работна група за създаване на конкретни текстове, с които да се регламентира личната помощ в България.
В работната група са включени представители на Министерство на здравеопазването, Агенцията за хората с увреждания, Комисията за защита от дискриминация и представители на неправителствените организации за защита правата на децата и възрастните с увреждания.


 „Институцията на омбудсмана е залята от жалби, които се отнасят до проблемите на хората с увреждания, на децата с увреждания, като специално тези срещу програмите личен и социален асистент бележат рекорд. Това досега не се е случвало и е показател, че в тази сфера има сериозни проблеми, чието решение повече не може да се отлага“, категорична бе Манолова.