Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за промени при избора на местни обществени посредници

Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България организират обществена дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, регламентиращи избора и правомощията на обществените посредници в българските общини.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева: Няма по-малки и по-големи права, всички са важни

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева: Няма по-малки и по-големи права, всички са важни
14 март 2017 г.

     „Въпросите за правото на свобода и избор на вероизповедание, убеждения и съвестта са теми, които последователно в универсален план се развиват от прословутото изречение в чл. 1, от Всеобщата декларация за правата на човека,  че всички се раждаме, свободни и равни, по достойнство и права. До последните години, в които хартата за основните права на ООН също прогласява тези права.“ Това каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева на форум за защита на свободата и вероизповеданията, организиран от Американското посолство и Комисията за защита от дискриминация.      „Темата на конференцията показва за пореден път, че правата на човека са единни, неделими, няма по-малки и по-големи права за хората, всички са важни. В институцията на Омбудсмана сме получавали сигнали за случаи, в които се ограничава правото на гражданите мирно и спокойно да изразяват своята религиозна принадлежност, както да раздават брошури, свързани с религиозни послания по улиците и в рамките на своята дейност“, каза още заместник-омбудсманът.
Ковачева посочи, че има общински съвети у нас, които си позволяват да ограничават религиозните права и свободи на българските граждани.


„Във всички тези случай Омбудсманът се е намесвал и е отправял препоръки да не се допускат подобни нарушения на човешките права и в повечето случаи са се съобразявали“, допълни заместник-омбудсманът.


 Тя подчерта, че не по-малко важно, в контекста на Конституцията е и правото на свобода на мисълта и изразяване на убежденията.