Омбудсман на Република България - Омбудсманът внесе в парламента промените за ЧСИ, монополи и фирми за бързи кредити

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор /КНФ/ и Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът внесе в парламента промените за ЧСИ, монополи и фирми за бързи кредити

Омбудсманът внесе в парламента промените за ЧСИ, монополи и фирми за бързи кредити
5 май 2017 г.
    Омбудсманът Мая Манолова и граждански организации внесоха днес в деловодството на Народното събрание пакет от законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити.

Манолова илюстрира тревожната ситуация в страната и спешната необходимост от промените със стотиците жалби, включително и със случаи от последните дни.


Обудсманът разказа за неподвижен и безпомощен човек на легло, който днес ще остане без жилището си в кв. „Овча купел“, защото ще бъде продадено на публична продан, след като ЧСИ е отказал да разсрочи задължението.


Вторият пример бе на жена с две деца от гр. Пловдив, останала в края на април без жилище. Апартаментът й е продаден, а тя моли Манолова за съдействие, да бъдат оставени в жилището поне до края на учебната година.


Третият казус, представен от Манолова, бе на възрастна жена от гр. Летница, Плевенско, която купува цветен телевизор за 300 лв., заплатила е всички вноски по 35 лв., без последните две, но ЧСИ й взима още 700 лв. „Т.е. крайната цена на телевизора става 905 лв.“, изчисли омбудсманът.


 „Предлагаме първият кръг от промени да бъдат извършени в института на призоваването, защото сега гражданите биват осъдени без изобщо да знаят. Всъщност и част от злоупотребите, например, тези със записи на заповед са възможни, поради пропуски в регламентирането на призоваването“, аргументира се Манолова.


По думите й, има два варианта, от които по-крайният е премахването на призоваването чрез залепване на обявление за неприсъствени решения и заповедно производство.
Гражданските организации и Мая Манолова предлагат и два варианта за промяна в чл. 417 на ГПК – за отпадане на възможността за бързо снабдяване с изпълнителен лист от страна на банките, а другият, който по думите й, е „по-балансираният вариант“ е да се даде възможност на длъжниците на банки да възразяват в производството и ако пожелаят да имат право на съдебен процес.    


„Предлагаме също така длъжниците, в случаите, в които смятат, че наистина дължат, да могат да платят без да стигат до ЧСИ. Сега, искаш или не, едно съдебно решение се дава на ЧСИ и там започва товаренето с огромни такси, лихви, разноски, хонорари за съдебни изпълнители и юрисконсулти. Така един дълг от 50 лв., става 1050 лв. или 2050 лв.“, посочи Манолова.


Тя предлага в исковата молба и в заявлението за заповед на изпълнение да се посочва банковата сметка на кредитора, така че длъжникът ще има възможност да погасява без ЧСИ.


Сред предложенията в законодателния пакет са още: длъжниците да могат да обжалват оценката на недвижимите имоти, за да не се продават техните жилища за многократно по-ниски цени и дори на безценица в сравнение с пазарните и заявените пред банката. Да не се налагат всички способи при дълг от 100 лв. и да не се запорира трудовото възнаграждение, всички банкови сметки, МПС, жилището и земеделските земи. Освен това Манолова предлага да бъде коригиран несеквестируемият доход, който не е променян от 2008 г., когато минималната работна заплата не беше 460 лв., а също така и намаляване на таксите на ЧСИ. Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато плаща в срока за доброволно изпълнение.


„За това, че сме на прав път с тези законодателни предложения говори и реакцията от страна на ЧСИ. Те строяват редиците, за да дадат отпор на тези предложения, вече имам искания, за това колко жалби има срещу тях и колко срещу монополни дружества. Ние не смятаме да се откажем. Внасяме предложенията и ще настояваме депутатите да ги внесат по най-бързият начин и да започне тяхното обсъждане. Разликата между ЧСИ и мен като омбудсман е, че аз защитавам интересите на гражданите“, заяви още Мая Манолова.


Промените виж:


http://www.ombudsman.bg/pictures/ЗИД%20ГПК_изпълнително%20производство.pdf


По-късно тя внесе в деловодството на парламента и Годишния доклад на омбудсмана за 2016 г. виж:


             http://www.ombudsman.bg/pictures/REPORT_OMBUDSMAN_2016.pdf