Позиция на омбудсмана относно продажбата на ЧЕЗ

Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам специално внимание на действията на енергийните дружества в България, на които държавата е възложила извършването на услуги от обществен интерес. В този контекст следя и информацията за продажбата на ЧЕЗ.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Парламентът единонодушно ограничи правомощията на ЧСИ

Парламентът единонодушно ограничи правомощията на ЧСИ

7 юли 2017 г.

   „Благодаря за подкрепата на четирите законопроекта, а така и на предложенията, които направих, заедно с граждански организации в заповедното и в изпълнителното производство, да бъдат ограничени свръх правомощията на частните съдебни изпълнители, на банките и на монополните дружества.“ Така омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите от трибуната на Народното събрание веднага след като единодушно приеха и четирите законопроекта, които въвеждат нови текстове в Гражданско процесуалния кодекс и слагат „юзди“ на частните съдебни изпълнители.По думите на омбудсмана, така депутатите дават ясен знак, че стоят на страната на обществения интерес и на избирателите, а не на частно-икономически интереси. 


„Показахте също, че политиците могат да изоставят политическите спорове и да отидат при проблемите на техните избиратели, да ги чуят и да ги решават“, категорична беше Манолова.


Омбудсманът изрази надежда, че между първо и второ четене, философията на законопроекта и неговите основни моменти няма да бъдат променени, както се е случвало в предишни парламенти.


 „Всички знаем, че дяволът е скрит в детайлите, така че аз много внимателно ще следя работата по законопроектите между първо и второ четене. Надявам се, че ще се включат представители на магистратите, експерти, граждански организации, задължително представители на Камарата на частните съдебни изпълнители, на банките, за да се чуят всички гледни точки и да се стигне до най-добрите и най-прецизните решения“, каза омбудсманът.


Манолова подчерта, че промените трябва да станат факт. Тя открои най-важните сред тях – в призоваването граждани да не бъдат съдени без да знаят, че е нужна пропорционалност между изпълнителните способи и размера на дълга, така че за малък дълг от сто лева да не се запорира цялото имущество на хората, банковите им сметки, трудовото възнаграждение, автомобили и жилищата. Тя посочи още, че е необходимо оценките на недвижимите имоти да бъдат обжалвани и те да не се продават за жълти стотинки, както и да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители.


„Оптимист съм, че всичко това ще се случи, защото промените бяха подкрепени  и от управляващи, и от опозиция, защото когато се отстоява справедливостта, недоволни няма, а успехът е за всички – и за управляващи, и за опозиция, но най-вече за българските граждани“, завърши омбудсманът.


Цялото изказване тук: https://m.youtube.com/watch?v=gxRgDEIH1Fc