Омбудсманът и Столична община помагат за изграждането на енорийски център в двора на храма „Рождество Христово“

Омбудсманът Мая Манолова организира днес среща в институцията между заместник-кмета на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов и представители на църковното настоятелство на столичния храм „Рождество Христово“ в лицето на отец Димитър, учителката от неделното училище Велина Андонова, Стилян Койчев и общинския съветник Йордан Господинов.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Председателят на КПИ: Сигурен съм, че вашата роля като омбудсман ще е ключова в политиките на наказателното право

Председателят на КПИ: Сигурен съм, че вашата роля като омбудсман ще е ключова в политиките на наказателното право
25 септември 2017 г.

     Омбудсманът Мая Манолова проведе работна среща в институцията с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне или наказание /КПИ/ Микола Гнатовский. Двамата обсъдиха препоръките, дадени на страната ни при Публичното изявление на КПИ относно България през 2015 г. В срещата участваха още Димитър Бонгалов - директор на „Националния превантивен механизъм“ (б.р. специализираната дирекция към институцията, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода), както и експерти към същото звено.

      Манолова запозна председателя на Комитета с всички взети мерки по отношение на препоръките от 2015 г., както и с предприетите действия за сезиране на отговорните институции. Предмет на разговора бяха и основните проблеми, засягащи правата на лишените от свобода и по-специално пренаселеността в затворите. Обсъдени бяха още полицейското насилие в следствените арести, ниското финансиране на държавните психиатрични заведения, както и невъзможността за нормален живот на семействата с деца в домовете за настаняване на чужденци от затворен тип.      

     Микола Гнатовский изрази готовност за продължаване на успешната работа на КПИ с институцията на омбудсмана и в частност с Националния превантивен механизъм.


 

      „Сигурен съм, че вашата роля в политиките на наказателното право ще е ключова. Абсолютно съгласен съм с вас, че една последователна наказателна политика в сферата на наказателното право е ключът за решаването на проблемите в затворите“.