Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират какви стъпки трябва да предприеме обърналия се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия. Това стана ясно днес по време на съвместна пресконференци

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът и БЧК поискаха EVN да опрости сметките за ток на пострадалите при наводненията в Община Камено

Омбудсманът и БЧК поискаха EVN да опрости сметките за ток на пострадалите при наводненията в Община Камено
7 ноември 2017 г.
      Омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров настояват в писмо до енергоразпределителното дружество EVN да опрости сметките за ток за м. ноември на домакинствата, пострадали от наводненията в община Камено. Манолова и Григоров са съпредседатели на Обществения съвет за разпределяне на средствата от дарителската кампания за бедстващите селища. 

„Над 250 000 лева са набрани до момента в сметката на БЧК, като кампанията продължава, а всеки може да дари и чрез SMS на номер 1466", обяви Мая Манолова, която днес посети някои от засегнатите райони.


Омбудсманът обясни, че с част от средствата ще бъдат ремонтирани на първо време по две помещения - кухня и спалня на 36 къщи от Община Камено, като средната стойност ще е около 5 хиляди лева. Разходването на парите ще се контролира от местните обществени съвети. 


„Освен това, за да има смисъл и за да е качествен ремонтът, от БЧК са осигурили така необходимите мощни изсушителни машини, които изтеглят влагата от стените. Хората обаче отказват да ги ползват, тъй като са  енергиемки и се притесняват от сметките, които ще получат за ноември. По тази причина с г-н Григоров изготвяме писмо до EVN, в което призоваваме мениджмънта да опрости напълно или сериозна част от сметките на пострадалите домакинства", каза Манолова.


По думите й, това е най-малкото, което EVN може да направи за хората, които всеки месец плащат сметки и формират огромни печалби на дружеството.
 „Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете пострадали общини – Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове“, коментира още Мая Манолова.


Тя съобщи, че институцията на омбудсмана ще се включи в подкрепа на пострадалите хора в Община Камено и със средства за ремонта на детската градина в с. Черни връх. 


„От Националната благотворителна кампания на омбудсмана „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ са останали непотърсени ваучери на стойност 30 000 лв., които ще  предоставим за основно ремонтиране на детската градина, в която има 30 деца", заяви Манолова.


С парите ще бъдат осигурени нови креватчета и матраци за малчуганите, както и ще бъдат извършени най-необходимите ремонтни дейности.