Омбудсманът Мая Манолова: Увеличението на цената на водата е несправедливо за българските граждани

„Аз съм тук, заради тревогата на гражданите от предстоящото увеличение на цените във всички ВиК асоциации и заради десетките жалби, които постъпват в институцията, свързани с цената на водата, с качеството на услугата, изобщо с отношенията между гражданите и ВиК дружествата.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на заседанието на КЕВР, на което трябв

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кметовете на малките населени места в искането им за финансова децентрализация

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кметовете на малките населени места в искането им за финансова децентрализация
15 ноември 2017 г.

„Необходими са промени в законите, свързани с местното самоуправление и местната администрация.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която бе гост на срещата на Националното сдружение на кметовете на кметства, която се проведе днес в гр. Пловдив.


Тя увери участниците във форума, че застава категорично зад техните искания за делегирани бюджети, финансиране по различни европейски проекти, изборност на кметове и в най-малките населени места, както и създаването на кметски съвети към общинските съвети.
Манолова подчерта, че е изключително несправедливо кметовете на селата да не разполагат със собствен бюджет за решаването на ежедневни чисто битови проблеми.


„Аз знам колко тежко е вашето ежедневие, познавам ваши колеги, които със свои средства купуват от кранчетата за чешми, които се развалят непрекъснато, до крушките пред кметството. Участват в козметични ремонти с личен труд и отново с лични средства. Ясно е, че когато един човек от селото има проблем, той трябва да бъде решен, защото човекът не пита имаш ли пари за това и твоя работа ли е, просто очаква кметът да реши проблема му. Част от кметовете са подложени на унижението за всеки детайл, за всяка покупка на кламер, на кранче, да минават през много кабинети в общината, за да искат одобрение на 5 лв. или 10 лв. разход“, обърна се омбудсманът към аудиторията. 
Мая Манолова бе категорична, че за да се запазят „живи“ селата, в тях трябва да се инвестира и хората да имат възможност да живеят нормално, а не дискриминирани, защото живеят в малки населени места, а не в голяма община.


„Факт е, че процесът на децентрализация на местната власт продължава и е нужно да стигне и до най-малките населени места, ако искаме да задържим хората там. От друга страна, това са проблеми, които трябва да бъдат осъзнати, припознати и защитавани от депутатите. Аз съм готова да участвам в разработването на тези законодателни предложения, да ги подкрепям, да ги аргументирам, но тяхното решаване зависи от депутатите“, подчерта Манолова.
Тя обърна внимание още, че кметовете от малките населени места трябва да бъдат подкрепени и от Националното сдружение на общините. Омбудсманът обаче призова двете организации на кметовете на кметства да се обединят и да действат заедно, защото, „само единни ще бъдете силни и ще постигнете целите си, които са в името на гражданите“, завърши Мая Манолова.