Омбудсманът Мая Манолова сложи край на „модерното робство“

„Всички, които през последните 3 години не са си получили заплатите от своите некоректни работодатели, вече ще могат да го направят през Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалирали предприятия“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Народното събрание днес, след като депутатите окончателно приеха на второ четене промените в

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът на Република България се срещна със специалния представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците Томаш Бочек

Омбудсманът на Република България се срещна със специалния представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците Томаш Бочек
 17 ноември 2017г.

  Омбудсманът на Република България Мая Манолова прие в институцията специалния представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците Томаш Бочек. Той и екипът му са у нас във връзка със събирането на сведения относно спазване от държавите-членки на Европейския съюз на основните права на бежанците и мигрантите, запознаване на място със състоянието на центровете за настаняване на бежанци и срещи с официалните власти, в чиито компетенции попадат въпросите за миграцията и бежанците.

Фокусът на разговора бе поставен  върху правата на непридружените деца-бежанци, пребиваващи у нас. Общественият защитник очерта основните проблеми, които следва да получат своето решение.


"Особено притеснително е, че непридружените деца, които в момента се намират в бежанските центрове, въпреки че са получили статут и има ясно регламентирани процедури, за да бъдат интегрирани, те продължават да пребивават в тях“, подчерта Мая Манолова. 


Омбудсманът посочи още, че за да започне разселването на едно семейство е необходимо общината да заяви готовност. За момента обаче такава няма.

  На следващо място Манолова отчете и проблема с образованието при децата, а имено, че според статистиката около 130 деца са записани на училище и ходят, но само 61 учат български език. 


Манолова акцентира и върху друг изключително важен проблем - този със законните представители на децата.

  Общественият защитник запозна генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците с предложенията, които е направила в тази насока в Семейния кодекс, както и че по нейна инициатива са предприети редица мерки и правила за поведение, на които трябва да отговарят представителите на децата, за да защитават интересите им.
Общественият защитник предложи и съдействието на дирекция „Национален превантивен механизъм“ към институцията на омбудсмана като професионална помощ  при последващи проверки и обмен на добри практики за защита на правата на непридружените деца.