Омбудсман на Република България - Омбудсманът Мая Манолова тича с раница в подкрепа на протеста срещу тежките ученически чанти

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор /КНФ/ и Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова тича с раница в подкрепа на протеста срещу тежките ученически чанти

Омбудсманът Мая Манолова  тича с раница в подкрепа на протеста срещу тежките ученически чанти

 3 декември 2017 г. 

       Омбудсманът Мая Манолова сложи на гърба си ученическа раница, тежаща малко над 6 кг., толкова колкото обичайно носи един шестокласник всеки ден и пробяга с нея няколко десетки метра в Южния парк в столицата днес.

     С импровизирания крос под дъжда, заедно с децата и техните родители, Манолова подкрепи протеста, организиран от майки в цялата страна "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" срещу тежките ученически чанти, които децата от четвърти до седми клас са принудени да носят всекидневно. Причината е, че в 90 на 100 от училищата няма шкафчета, където учениците от по-долните класове биха могли да оставят учебниците и помагалата си. 
     
 "Наистина е проблем да се движиш с толкова тежка раница, а за едно дете е още по-трудно. Убедена съм, че това води и до сериозни гръбначни изкривявания. А когато става въпрос за здравето на децата, мисля че нямаме право да се оправдаваме с липса на пари. Просто е цинично", категорична бе омбудсманът.       Мая Манолова отправи предизвикателство към образователния министър Красимир Вълчев и към останалите отговорни институции да прекарат един ден с шестокласник - от сутринта до вечерта. "Мисля, че след това ще има повече и по-бързи мерки. Просто трябва на някого да му пука и да се ангажира, че ще вземе мерки. Решенията са най-различни - електронни учебници, шкафчета в училище, по-леки учебници и учебни помагала”, допълни омбудсманът.       Инициаторите на протеста предлага още да се въведе стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с процент от теглото на детето, интерактивни дъски, вместо задължителното носене на учебник в клас, намаляване броя на учебните помагала, както и размера и тежестта на учебниците. Също така максимум 6 учебни часа и часови блокове по един предмет. 
Те очакват от МОН да бъдат потърсени, така че наистина проблемът да намери своето най-адекватно решение.