Позиция на омбудсмана относно продажбата на ЧЕЗ

Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам специално внимание на действията на енергийните дружества в България, на които държавата е възложила извършването на услуги от обществен интерес. В този контекст следя и информацията за продажбата на ЧЕЗ.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Трудовата експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната

Омбудсманът Мая Манолова: Трудовата експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната
15 януари 2018 г.
    „Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната експлоатация“. Това каза омбудсманът Мая Манолова на форум по проблемите на трудовата експлоатация и трафика на хора, организиран от институцията в партньорство с фондация „Асоциация Анимус“.

          Манолова бе категорична, че най-сериозната причина за трафика с цел трудова експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони у нас, ниското образование и проблемът с работещите бедни, които по различни данни са между 400 000 и 700 000 души.


„Престъпленията с цел експлоатация се доказват трудно и което е още по-тревожно – се разпознават трудно. Средно годишно около 20 са образуваните наказателни производства. Това е проблем, който не засяга само България, той е изключително тревожен и в европейски, и в международен мащаб, защото по данни на Международната организация на труда, 21 млн. души са жертвите на трудова експлоатация“, допълни омбудсманът.


Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно на около 3,5 млрд. лв.
Омбудсманът обърна внимание и на факта, че терминът „трудова експлоатация“ се е „изпарил”, както от законодателството, така и в говоренето на институциите и експертите, защото по думите й, е по-удобно да не използват такъв силен и тежък термин. Вместо това го заменят с „нарушение на трудови права” и „нарушение на трудовото законодателство”.


 „Като че ли в живота тежкото нарушаване на трудовите права е елегантно, та трябва да му подберем елегантни изразни средства“, възмути се Манолова.


По думите й, класическите форми на трудовата експлоатация – такива, каквито са в романите на Джек Лондон от XIX век, днес не съществуват – за 16 или 18-часов работен ден, но са налице тежките и лоши условия на труд, работа без трудов договор, а често дори и без заплащане.


„Това са съвременните форми на трудова експлоатация, с които аз като омбудсман, синдикатите като защитници на хората на труда, имаме предизвикателството да се борим“, категорична бе Манолова. 


Омбудсманът каза още, че напоследък зачестяват жалбите, които засягат нарушения на предвиденото работното време, като неплащането на работни заплати също е ключов проблем. 
„Фондация „Асоциация Анимус" работи изключително професионално по темата трафик с цел трудова експлоатация. Акцентът на институцията на омбудсмана е състоянието на трудовите права, на трудовото законодателство и реалната трудова експлоатация в България, защото според нас, макар да няма легална дефиниция на трудовата експлоатация в законодателството, грубите нарушения, неплащането на работници, извънредният труд, работата без трудов договор, работата в тежки и вредни условия на труд, са съвременните форми на трудова експлоатация", добави Мая Манолова.
Тя посъветва хората, жертви на трудова експлоатация, да подават сигнал до институциите, включително и тази на омбудсмана, като тяхната анонимност ще бъде гарантирана. 


„Предизвикателствата сега са по отношение на извънредния труд, на  сумарното отчитане на работно време, което води до това, че реално 8-часовият работен ден е забравен. Прави впечатление и колко много работодатели използват формата на граждански договор или на срочен договор – това е с цел да се заобикалят изискванията на трудовия договор, който налага правила и ангажименти към двете страни. Това са предизвикателства, на които ще посветим работата си през тази година“, увери Манолова.


 Цялото изказване на омбудсмана тук:


Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=4eAAOzhI2Gc