На среща с омбудсмана граждани от Кюстендил поискаха подкрепа срещу добива в мина „Злогош“ и запазване на природата в района

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани от региона на Кюстендил, които я сезираха заради множеството проекти за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми на територията, на която живеят, както и в района на Босилеград, Република Сърбия.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова на дебата за Истанбулската конвенция: 1 млн. българки са жертви на домашно насилие

Омбудсманът Мая Манолова на дебата за Истанбулската конвенция: 1 млн. българки са жертви на домашно насилие
23 януари 2018 г.

   „Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което означава, че има 1 млн. български жени - жертви на домашно насилие. Или ако обърнем фокуса, 1 млн. мъже, които са насилници у дома.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на общественото обсъждане в Аулата на СУ по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие /Истанбулската конвенция/.

По думите й, у нас липсват конкретни практически мерки за борба срещу домашното насилие, както и центрове за специализирана помощ и гореща телефонна линия. Манолова отбеляза, че кризисните центрове в страната са едва 18, като в столицата действат само два, с общо под 30 легла.


Омбудсманът настоя дебатът за Истанбулската  конвенция да продължи с обсъждането на тълкувателна декларация, която ясно да заяви, че у нас конвенцията ще се прилага, съобразно нормите и принципите на българската Конституция. Мая Манолова предложи в тълкувателната декларация да бъде подробно изяснено българското разбиране за социалната роля на пола, за да не останат никакви съмнения за въвеждането на нещо различно от двата съществуващи биологични пола.


„Ще настоявам, също така, тази тълкувателна декларация да бъде предварително широко обсъдена, да се чуят различни мнения, така че да се пристъпи към ратифициране на Конвенцията, след преодоляване на страховете“, категорична бе Манолова.


Общественият защитник акцентира още, че е сигнализирала всички компетентни органи - Министерството на труда и социалната политика, столичния кмет, областните управители и кметовете по места, но „държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и той е изцяло аутсорснат на неправителствените организации“.


Манолова подчерта, че у нас статистиката показва 0 процента домашно насилие, 0 процента жертви на домашно насилие и 0 процента кризисни центрове, а в същото време полицейските управления се чудят къде да изпратят пребитите жени. 


 „Аз имам ясна и последователна позиция за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Всъщност, защитавах такава позиция „за” и преди да встъпя в длъжност „омбудсман”, като депутат, доколкото каузата за приемане на Истанбулската конвенция е кауза на социалистите и на дясноцентристите в Европа, а доскоро, буквално до началото на м. декември, беше и кауза на БСП“, категорична бе Манолова.Цялото изказване на омбудсмана тук:Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=CpXeMpMBwCk