Омбудсманът Мая Манолова събира граждани и експерти за мръсния въздух

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха, която ще се състои утре, 24 януари 2019 г., от 14.00 часа в сградата на институцията / гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22/.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи създаването на „Център за пациента“ към Университетската специализирана болница по онкология

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи създаването на „Център за пациента“ към Университетската специализирана болница по онкология
24 януари 2018 г.

„Аз съм тук като омбудсман, който се грижи за правата на хората в здравеопазването, но и като човек, който преминава през болестта, за да подкрепя Вашите усилия. За да кажа, че е много важно да имаш доверие в своя лекар и аз съм сигурна, че в България имаме най-добрите лекари, на които можем да се доверим.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при официалното откриване на „Център за пациента“ в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.


В новата структура на онкологията работят трима психолози, които оказват безплатна помощ на пациентите и техните семейства, за да могат по-лесно да преодолеят тежкото изпитание на болестта. От 1 декември 2017 г. досега те са консултирали над 1 000 души. Предвижда се в центъра да бъдат организирани специални тематични срещи под формата на „Училище за пациенти“, както и функционирането на група за арт-терапия.
На събитието присъства и председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.


Омбудсманът подчерта, че такъв център е изключително важен и необходим не само за лекарите и пациентите, но и за семействата на хората, които преминават през изпитанието на коварната болест.


Манолова цитира данни на БАН, според които у нас хората с ракови заболявания са повече от 400 хиляди души, а общо засегнатите от болестта, заедно с техните семейства, са над 1,5 милиона българи.


„Много е важно да имаш подкрепата на специалисти, на психолози, на хора, които са преминали или преминават през болестта, защото именно разговорите, пътят, по който някой вече се е излекувал, са изключително важни за всеки, който се бори с болестта“, допълни омбудсманът.
Тя изрази готовност да участва в работата на „Центъра за пациента“. По думите й, за онкоболестта трябва да се говори, защото не е срамна, нито безнадеждна. Затова е изключително важно хората, които имат шанс да се излекуват, да бъдат подкрепени от най-добрите специалисти и лекари, с най-добрата апаратура и лекарства.