На среща с омбудсмана граждани от Кюстендил поискаха подкрепа срещу добива в мина „Злогош“ и запазване на природата в района

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани от региона на Кюстендил, които я сезираха заради множеството проекти за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми на територията, на която живеят, както и в района на Босилеград, Република Сърбия.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Парламентът прие промени в Закона за омбудсмана

Парламентът прие промени в Закона за омбудсмана
1 февруари 2018 г.

Със 165 гласа „за“ и само един „въздържал се“ (Васил Антонов - БСП) народните представители подкрепиха днес в пленарната зала на парламента промените на първо четене в Закона за омбудсмана. 


Промените предвиждат занапред общественият защитник и неговият заместник да се избират с явно гласуване. 


Законопроектът не предвижда повече правомощия на омбудсмана от тези, които са предвидени в чл. 91 а от Конституцията, в който се казва, че омбудсманът защитава всички права и свободи на гражданите, независимо от това, кой ги е нарушил. Целта на промените е привеждане на Закона за омбудсмана в съответствие с най-високите световни стандарти на ООН, предвидени в Парижките принципи. Според тях омбудсманът трябва да притежава възможно най-широк мандат, за да защитава гражданите от посегателства не само от страна на публичните институции, но и от страна на частния сектор. Частните субекти също трябва да зачитат правата на човека и държавите имат задължение да защитават гражданите от злоупотреба с тези права, включително от частния сектор- право на собственост, услуги, трудова заетост и др.  Това е ключова препоръка на ООН и ОССЕ към България. Омбудсманът и в момента защитава гражданите от посегателства на частния сектор - ЧСИ, арбитражи, монополни дружества, като пряко прилага конституционния текст.  


В една правова държава законите трябва да бъдат в пълно съответствие с разпоредбите на Конституцията и промените в Закона за омбудсмана целят точно това.  Освен това и в момента омбудсманът може да прави предложения и препоръки за законодателни промени, свързани с правата на човека до Министерския съвет и Народното събрание, както и да прави предложения за подписване и ратифициране на международни актове за правата на човека. 


Целта на измененията в Закона за омбудсмана е и институцията да бъде акредитирана с най-високия статут за правозащитна организация - статут А, което ще й даде възможност да прилага всички международни стандарти за защита правата на човека и да изпраща становища до Съвета по правата на човека. 


По повод намерението на народния представител от ПГ „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов да внесе предложение за промяна, така че вместо „омбудсман” да се въведе „обществен защитник”, Мая Манолова заяви, че няма нищо против, защото действително чуждицата е трудна за произнасяне, но е разписана в Конституцията и изменението не може да стане през Закона за омбудсмана.