Омбудсманът Мая Манолова събира граждани и експерти за мръсния въздух

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха, която ще се състои утре, 24 януари 2019 г., от 14.00 часа в сградата на институцията / гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22/.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът обяви: Паднаха всички пречки за компенсация на работници с неизплатени заплати от Фонда за гарантиране на вземанията

Омбудсманът обяви: Паднаха всички пречки за компенсация на работници с неизплатени заплати от Фонда за гарантиране на вземанията
5 февруари 2018 г.

„Работниците, които имат да получават заплати, дължими след 1 февруари 2015 г. и по отношение на чиито работодатели е започнато производство по несъстоятелност, могат да си получат дължимите суми от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодателя.“ Това каза днес омбудсманът Мая Манолова в предаването „Денят започва“ по БНТ.          Тя благодари на депутатите и специално на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, тъй като с  последните законови промени в Законопроекта за пазарите на финансови инструменти от миналата седмица, тази възможност вече окончателно е факт. 


Омбудсманът обясни, че общият давностен срок за вземания на трудови възнаграждения е три години назад, като работниците имат тримесечен срок, в който да подадат своите заявления-декларация.


„Тримесечният  срок ще започне да тече от обнародването на Закона в Държавен вестник, но те и в момента могат да подават заявления. Ако са подали през м. януари и февруари, тези заявления се считат за валидно подадени. Те се подават по закон до Териториалното поделение на НОИ по седалището на работодателя, но аз ще поискам и ще настоявам пред НОИ, за улеснение на работниците, хората да могат да подават и по местонахождението на предприятието или цеха, където са работили“, допълни Манолова.Омбудсманът информира, че бланката се предлага в териториалните поделения и на сайта на НОИ, но също така и от линка тук:


Манолова разясни, че по отношение на работници, които имат да получават заплати, но към техния работодател не е започнато производство по несъстоятелност, след 1 април т. г. те ще могат да се обърнат към Главна инспекцията по труда, която от тяхно име да стартира процедурата.


„Използвам случая да се обърна към всички работнички от гр. Дупница, които изстрадаха цялата тази драма по получаване на заплатите, които им дължи некоректният работодател, че вече могат да подадат тези заявления и че всички пречки по получаването на дължимите суми са отстранени. Т.е. сагата започна от гр. Дупница и аз много се надявам, че ще завърши щастливо именно в Дупница, тъй като по отношение на тях има започнато производство по несъстоятелност“, подчерта омбудсманът.