Омбудсманът Мая Манолова изнесе лекция за борба с корупцията пред студенти от УНСС

„За мен е чест да бъда един от първите лектори в Антикорупционната академия. Днешната дата е знакова – 10 декември е Международен ден за правата на човека, а вчера – 9 декември, бе Световен ден за борба с корупцията. Съвпадението на тези две дати ме изправя пред предизвикателството да направя връзка между борбата и противодействието на корупцията и

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с медици от УМБАЛ в Стара Загора, обеща им подкрепа

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с медици от УМБАЛ в Стара Загора, обеща им подкрепа
21 февруари 2018 г.

        Спешни мерки за спасяване на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович” АД в Стара Загора поиска след среща с работещите в нея националният омбудсман Мая Манолова.

Днес тя бе в града, тъй като преди седмица в институцията се получиха две жалби, подписани общо от 300 медицински служители. В сигналите до омбудсмана медиците от държавната болница алармират, че част от тях не получават пълното си месечно възнаграждение, което  и без това е мизерно. По-късно пред журналисти Манолова показа два фиша за заплати, на медицинска сестра и на лекар в здравното заведение, получени за м. декември м.г.  Според написаното в тях за медицинска сестра основното трудово възнаграждение за последния месец на 2017 г. е 525 лева. Във фиша са посочени допълнителните пари за прослужено време, за вечерен и извънреден труд. Тъй като Кодексът на труда  дава правото на работодателя да изплати 60 процента от полагащото се възнаграждение. В случая управата на болницата се е възползвала от това и след удръжките медицинската сестра е получила 360, 54 лв. за декември.


Вторият фиш отразява заплатата на лекар, също за декември 2017 г. Основното му възнаграждение е 754 лева, добавени към тях са клас „прослужено време“, труд по празниците и извънреден труд. Отново управата се е възползвала от правото си да плати 60 процента от дължимото. Така лекарят е получил 420 лева за декември 2017 г.


Медиците в УМБАЛ протестират и срещу изискването на ръководството да изпълняват месечен норматив за прием и лечение на пациенти, така че средният приход за болницата да е около 1 500 000 лева. Клиниките, които не покрият норматива, получават орязани заплати.


„Лекари и медицински работници не са виновни, че в отделението Х няма достатъчно пациенти, че условията са кошмарни и че хората предпочитат да отидат на друго място да се лекуват”, категорична бе омбудсманът. 


„Очевидно е, че с 25 млн. лв. задължения и 2 млн. лв. на месец лихви по тях старозагорската държавна болница се нуждае спешно от подкрепа. В същото време, здравното заведение е очевидно необходимо за региона – покрива население от 300 000 души, а въпреки проблемите, от началото на годината досега през болницата са преминали над 4 200 души”, заяви Мая Манолова.


Тя съобщи, че по-рано през деня е разговаряла със здравния министър Кирил Ананиев за варианти за оздравяване на болницата. Сред тях са отпускане на безлихвен или нисколихвен заем, преразглеждане на цените на клиничните пътеки, включително и преструктуриране.


Мая Манолова припомни и за внесеното от нея предложение в Народното събрание за отпадане на член 245 от Кодекса на труда, който позволява частично изплащане на трудовите възнаграждения.