Омбудсман на Република България - Омбудсманът Мая Манолова откри шахматния „Турнир на шампионките“ в гр. Плевен

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор /КНФ/ и Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова откри шахматния „Турнир на шампионките“ в гр. Плевен

Омбудсманът Мая Манолова откри шахматния „Турнир на шампионките“ в гр. Плевен
14 май 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова откри днес в  хотел „Ростов“ шахматния „Турнир на шампионките“. Като почетен патрон на състезанието тя направи първия ход от партиите с белите фигури.


 „Чувствам се наистина комфортно в тази шампионска среда. Приех с удоволствие възможността да бъда почетен патрон на това забележително състезание – „Турнир на шампионките“, посветено на 90-годишнаната от организираното шахматно движение в България и 25-годишнината на Интерпарламентарната асамблея по православие“, каза омбудсманът.
Манолова подчерта, че общото между шахматната игра и православието е мъдростта, търпението, отдадеността и уважението към спорта и конкуренцията.
„Шахматът е древна и мъдра игра, която е базирана на стратегията на войната, която развива ума, но и тактическото и стратегическото мислене, но съм сигурна, че когато станете от шахматните дъски Вие спирате да сте противнички и ставате приятелки“, заяви Мая Манолова.


Тя посочи, че шахът е изключително ценен спорт не само за децата, но и за всички хора, защото е начин за самоусъвършенстване – развива логиката, бързината на мисълта, но и стремеж към почтеност и справедливост, тъй като обикновено печели този, който е подготвен по-добре или този, който може да рискува и да заложи на красиви комбинации.


Омбудсманът поздрави организаторите на турнира и пожела на участничките вдъхновение за игра и отлично представяне.


Състезанието се провежда от 14 до 21 май 2018 г. в гр. Плевен. Негов организатор е народният представител Васил Антонов, който освен че е в управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928“ е и член на международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие
В шампионата участват десет от най-добрите шахматистки у нас – гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата всички срещу всички. Наградният фонд на състезанието е 8 000 лв., като е предвидена и специална награда от Омбудсмана на Република България.