Омбудсман на Република България - Омбудсманът Мая Манолова: Само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор /КНФ/ и Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства

Омбудсманът Мая Манолова: Само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства
14 май 2018 г.

„Сред ромското население е най-високият процент на деца, които отпадат от училище. Нивото на образование на ромската общност е най-ниското сред всички останали етнически групи в България.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова днес на форума „Състояние на ромската образователна интеграция: От иновативния модел в час до иновативното училище“, организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Национална мрежа за децата, под патронажа на Посланическата група за ромско включване.


По думите й причините за отпадането на ромските деца от образователната система се дължат освен на бедността и спецификата на живот на ромите, но и на липсата на мотивация в децата да учат. „Липсва мотивация и в семействата да образоват своите деца, което на практика ги обрича на липса на перспектива“, категорична бе Манолова.


Друг проблем, който отбеляза омбудсманът, е че децата в ромските квартали в различни райони на страната не знаят български език.


„Статистиката показва, че само 14% от ромските семейства използват български език в своите домакинства. Затова неговото изучаване е изключително важно, така че да могат децата адекватно да се включат в образователната система“, заяви общественият защитник.


Манолова подчерта, че подкрепя идеята за задължителна предучилищна подготовка, която да бъде безплатна, защото това е доказан механизъм за превенция на отпадане на подрастващите от училище.Това е особено важно за децата, чийто майчин език не е български. Един подходящ начин да научат български език и по-лесно да бъдат задържани в училище“, акцентира омбудсманът.


Също така тя настоява за въвеждане на целодневна организация на предучилищните форми във всички училища, както и промяна на модела за ученическите стипендии. Да бъдат предоставяни и на деца от 1-ви до 7-ми клас в случаите, в които са в риск от отпадане от образователната система. Общественият защитник посочи, че родителите трябва да бъдат приемани като партньори в образователния процес и да се приобщават към училищния живот.


„Ясно е, че проблемът няма да се реши само с образование, но без такова, този проблем изобщо не може да бъде решен“, завърши омбудсманът.