Омбудсманът Мая Манолова: КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ

„КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ, при това трябва да го направи публично и прозрачно, каквото е изискването на закона.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова днес при участието си в откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, на което се обсъждаше повишение на це

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова свиква обсъждане за екотаксите при първа регистрация на автомобили

Омбудсманът Мая Манолова свиква обсъждане за екотаксите при първа регистрация на автомобили
11 юни 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова и Сдружението за правна помощ на потребителите организират съвместно обсъждане на новите продуктови такси (екотакси) при внос на моторни превозни средства.


Събитието ще се състои утре, 12 юни 2018 г. от 11.00 часа в институцията на омбудсмана  - гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22.


Повод за свикването на дискусията са жалби на граждани до Омбудсмана срещу проекта на Министерството на околната среда и водите за промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на  продуктовата такса, която е качена на сайта на ековедомството за обществено обсъждане до 18 юни 2018 г.


Документът предвижда  по-високи екотакси при регистрация за стари автомобили с до 35 лева и въвеждането на такива за камиони и автобуси. Те се заплащат еднократно при регистрация на моторните превозни средства в КАТ. 


Министърът на екологията Нено Димов мотивира исканото увеличение като продължение на политиката на МОСВ за стимулиране на употребата на автомобили, които отделят по-малко вредни емисии.


„Събраната сума се изразходва само за рециклирането на вече излезлите от употреба моторни превозни средства и няма нищо общо с мерките за опазване чистотата на въздуха”, е  позицията на Омбудсмана, изразена още през 2016 г. в становище до премиера Бойко Борисов и тогавашния председател на Народното събрание Цецка Цачева.  


          Поканени са всички заинтересовани страни – Министерството на околната среда и водите, народните представители от ресорната парламентарна комисия по околна среда, Комисията за защита на потребителите, жалбоподатели, граждански и съсловни превозвачески организации, Българската асоциация по рециклиране, както и вносители на моторни превозни средства.