Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата „Зависимата независимост“, организирана от майките на деца с увреждания

„Много се надявам, че вече и представителите на институциите разбраха това, което знае всеки български гражданин, че исканията на протестиращите майки на деца с увреждания са абсолютно справедливи, че исканията на хората с увреждания са абсолютно справедливи и че е време реформата да бъде извършена. Българското общество, благодарение на протеста на

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Зам.-омбудсманът доц. Диана Ковачева в гр. Перник: Институцията на омбудсмана стои зад всеки човек с увреждания

Зам.-омбудсманът доц. Диана Ковачева в гр. Перник: Институцията на омбудсмана стои зад всеки човек с увреждания
 7 юли 2018 г.


   Заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева поздрави днес участниците в XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, който традиционно се организира от Съюза на инвалидите в България и Община Перник.

       С всяка изминала година фестивалът добива все по-голяма популярност. В дванадесетото му издание се включиха близо 1 800 участници, не само от всички краища на България, но и от съседни страни - Сърбия, Македония и Румъния.       "Изключително впечатлена съм от тази инициатива и я приветствам, защото тя хвърля светлина въхру хората с увреждания, които наистина са изключителни и смели, заради силата, която имат да се преборят с трудностите, които животът им е поднесъл. Няма граници за таланта, той сам намира пътя си и те извежда напред", каза Ковачева и подчерта, че ролята на институциите е да подкрепя всеки човек и да му дава възможност да се развива.

      Тя припомни, че институцията на омбудсмана и майките на деца с уврежания написаха и внесоха в Народното събрание проект на закон за личната помощ, който по думите й е "ключът към упражняването на всички права на хората с увреждания".      "Това, което не можем да приемем обаче е, че едни хора с увреждания се противопоставят на други хора с увреждания", заяви доц. Ковачева.

       Тя обяви, че след поредица от срещи с организации на хора с увреждания, омбудсманът се е ангажирал да подкрепи и трите закона - Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги, като се очаква и становището на национално представените организации на хората с увреждания.