Над 100 души потърсиха помощ от Омбудсмана по време на изнесените приемни на институцията в Област Видин

Повече от 100 души потърсиха помощ от Омбудсмана по време на изнесените приемни на институцията във Видин и всички 11 общини на областта. Приемната на Мая Манолова започна още от сутринта във влака на път за дунавския град, като проблемите на гражданите, които се възползваха от срещата си с нея бяха свързани основно с ТЕЛК-ови решения, с фонд

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова поиска прокуратурата да провери разхода на средства за с. Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова поиска прокуратурата да провери разхода на средства за с. Хитрино
21 септември 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова поиска от главния прокурор Сотир Цацаров  пълна проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино, след взрива в края на 2016 г. и от трите източника на финансиране. Първият - парите, преведени през фонд „Социална закрила“ от Министерството на труда и социалната политика за възстановяване на пострадали сгради. Вторият – дарителската кампания, организирана от Български червен кръст и третият - дарителската кампания на самата Община Хитрино.


Пред журналисти Манолова обясни, че повод за сигнала са множеството жалби от жители на Хитрино, които бяха подадени на място в мобилната й приемна, организирана на 18 септември 2018 г. в с. Хитрино. Тя подчерта, че хората са изразили недоволство и притеснения от липсата на публичност и прозрачност за начина, по който са изразходени 5-те милиона лева, отпуснати от държавата и преведени през фонд „Социална закрила“ от социалното министерство.


 „Споделиха притеснения и тревоги във връзка с това, че според тях, са извършвани ремонти на сгради, които не са били пострадали, на сгради, които са необитаеми, а в същото време ремонти на пострадали сгради или не са започнати, или изобщо не са довършени. Те имат своите съмнения, гражданите бяха гневни, над 100 души присъстваха в моята приемна, подадоха се близо 70 жалби, има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, които са вложени в ремонтите в Хитрино“, подчерта омбудсманът.


По втория източник на финансиране - дарителската сметка, открита от БЧК, Манолова разясни, че са постъпили 2 млн. и 76 хил. лв., които са били изразходвани след решение на Национален обществен съвет с представители на всички медии и много институции, на който омбудсманът и председателят на червенокръстката организация Христо Григоров са съпредседатели.


 „Нека да кажа ясно – жалби по отношение на изразходването на средства от дарителската кампанията на БЧК няма, защото те основно бяха насочени към обзавеждане и към закупуване на електроуреди, тъй като ние настояхме хората сами да решават какви уреди, от коя фирма и да им бъдат осребрявани фактурите – оплаквания за изразходването на тези средства няма. Но въпреки това, ние с г-н Григоров внесохме при главния прокурор и абсолютно всички документи, протоколи, отчетност по дарителската кампания, за която носим отговорност, за да няма съмнение, че има тенденциозност“, обясни още Манолова.


 „Третият източник на финансиране са средствата от дарителската сметка, открита от Община Хитрино – това са средства, които директно са постъпвали в Община Хитрино и имаше въпроси по отношение на тези пари, така че прокуратурата ще се ангажира с провеждането на проверка и на тяхното изразходване“, заяви  омбудсманът.


Тя каза, че е готова да предостави на прокуратурата всички жалби на гражданите от Хитрино, след тяхното изрично съгласие.