Над 100 души потърсиха помощ от Омбудсмана по време на изнесените приемни на институцията в Област Видин

Повече от 100 души потърсиха помощ от Омбудсмана по време на изнесените приемни на институцията във Видин и всички 11 общини на областта. Приемната на Мая Манолова започна още от сутринта във влака на път за дунавския град, като проблемите на гражданите, които се възползваха от срещата си с нея бяха свързани основно с ТЕЛК-ови решения, с фонд

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ

Омбудсманът Мая Манолова: КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ
25 септември 2018 г.

„КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ, при това трябва да го направи публично и прозрачно, каквото е изискването на закона.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова днес при участието си в откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, на което се обсъждаше повишение на цената на природния газ.


По думите й за всяка десета от процента на предложеното увеличение стои процент повишение на основани стоки и услуги за българските граждани, стои поскъпване на живота, увеличение на цената на парното, на топлата вода, което рефлектира върху всяко българско домакинство.
Манолова бе категорична, че за нея е неприемливо с едно изречение - че алтернативните горива се повишават между 8% и 11%, да се изчерпва обяснението за увеличаване цената на природния газ с 13,89 пункта.


„Това, което КЕВР би следвало да направи е да обоснове влиянието за повишаване на всеки един от ценообразуващите фактори, особено тези, които не биха могли да бъдат проверени лесно. Би следвало да има ясен отговор на въпросите  – кои са алтернативните горива, на базата, на които са направени тези изчисления. Кои са международните пазари, от които са взети данните, тъй като в съвременния свят всеки би могъл да направи справка и да провери цените на съответната интернет страница на даден международен пазар. За мен е важно да се знае точно кои периоди се сравняват, тъй като се говори за 9-месечен период, а в същото време се посочва периодът от януари до август. И защо е взет процентът 11,10% - при положение, че според доклада на КЕВР, варира от 8,50% до 11,10%, защо не е взет среден процент, как е направеното това изчисление, което на практика е решаващо за постигане на предложеното увеличение в размер на 13.89 на сто“, попита омбудсманът.


Според нея трябва да има по-подробно обяснение на каква база са направени изчисленията – дневна, средноседмична, едномесечна, на котировките и в каква валута.