Инициативи, свързани с доброто управление

[1] 2 3
Добави във Facebook

Гиньо Ганев събира в София европейските омбудсмани на конференция за правата на човека

София, 14 ноември 2008 г.


На 17 ноември 2008 г. (понеделник) от 9:30 ч. в зала „Средец” на хотел „Шератон” ще бъде открита международна конференция на тема: „Правата на човека – обетованата земя на закона, но и на справедливостта”.

Тя е организирана от омбудсмана на Република България в сътрудничество с холандския омбудсман г-н Алекс Бренинкмейер. Участие в конференцията ще вземат Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, омбудсмани и техни представители от 42 страни от Европейския съюз и Съвета на Европа, както и висши представители на българското правителство, парламент и съдебна власт, много граждански организации.

Форумът ще обсъди практическите измерения на правото на добро управление и добра администрация. Акцентът се поставя върху разбирането, че поведението на държавните органи трябва да отговаря не само на буквата на закона, но и на човешката представа за справедливост. Целта е да се потърсят разумните гледни точки за позоваването в работата на омбудсмана и на принципа на справедливостта, когато той надхвърля алинеите на закона, без да се допуска административен произвол.