Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и редът за нейното провеждане. Повод са десетките сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА ЗАПОЧВА МАСИРАНА КАМПАНИЯ В ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ МОНОПОЛИТЕ

ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА ЗАПОЧВА МАСИРАНА КАМПАНИЯ В ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ МОНОПОЛИТЕ

4 декември 2015 г.


      Масирана кампания в защита на гражданите от монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители започва омбудсманът Мая Манолова. Това стана ясно след участието на обществения защитник в предаването „Още от деня“ по БНТ в четвъртък. Манолова ще предложи законодателни промени, свързани с намаляване таксите на частните съдебни изпълнители, както и възможността хората да обжалват оценките на банките за недвижимите имоти.     „Според мен генералното решение е, когато една банка е взела за обезпечение имот и не може да си събере вземанията от съответния длъжник, да може да се удовлетворява само от стойността на този имот. Т.е има обезпечения имот, продава го и приключва със задълженията на съответния гражданин. Има добри практики по света, които трябва да бъдат приложени и у нас. Време е да бъде приет Закон за личния фалит, т.е. когато човекът е в невъзможност да изплати едно свое задължение, това да се уреди по начин, по който да не съсипе окончателно живота му – неговия и на семейството му."


      Общественият защитник подчерта, че за месец и 15 дни откакто е на длъжността има над 300 жалби на граждани срещу „Топлофикация“ – София.


     „Оплакванията са първо от необяснимите сметки. Аз лично не мога да се оправя, а и всички, които са писали до институцията не разбират същността им. От друга страна сметките са изключително високи, съществува т. нар. такса „сградна инсталация“, която е несправедлива. Ползваш, не ползваш - плащаш. Друго безобразие на „Топлофикация“, с което се сблъсках, е принудителното събиране на вземания”, акцентира Манолова. Тя поясни, че без да уведомят своите абонати какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси.


    „Редно е да информират гражданите, че ще заведат съдебно дело, ако не платят. Но те не го правят. Пристъпват направо към съдебна процедура и по бързия ред на заповедното производство“, обясни омбудсманът.


    Мая Манолова изнесе фрапиращ случай, затова как „Топлофикация“ - София е внесла искова молба в Софийски районен съд, с която съди свой длъжник за 2 стотинки. Тя поясни, че става въпрос за една стотинка остатък от главницата и една стотинка остатък от лихвата, но с юрисконсултското възнаграждение, държавната такса - в размер на 25 лева, съдебната фаза от 350 лева и разноските за частния съдебен изпълнител сметката набъбнала с хиляди процента надценка.


   „Аз наричам това пълно безобразие и се чудя дали монополното дружество е наистина доставчик на обществена услуга или потърпевшите граждани на София са прави, че става въпрос за обществен рекет“, отсече омбудсманът.


 


 


Цялото интервю може да гледате:

bnt.bg/predavanyia/oshte-ot-denya/shte-uspee-li-ombudsmana-t-da-zashtiti-potrebitelite-ot-toplofikatsiite