След три препоръки на омбудсмана гражданите на Перник ще бъдат компенсирани заради липсата на парно и топла вода

След три настойчиви препоръки на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), гражданите на Перник най-сетне ще бъдат компенсирани заради честите аварийни прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на топлоснабдителните услуги. Авариите оставиха хората без парно и топла вода в редица райони на града през

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Броят на децата-бежанци скочи три пъти от лятото насам

Омбудсманът Мая Манолова: Броят на децата-бежанци скочи три пъти от лятото насам

24 февруари 2017 г.

  „Предизвикателствата, свързани с мигрантите и с тяхната интеграция чрез образование са огромни. За съжаление, страховете на хората от различните от тях са видими и това се усеща не просто в реториката на политиците, но и в погледите, действията, нещо с което се сблъсквам ежедневно.“  Това каза омбудсманът Мая Манолова на международната конференция „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“. Форумът бе организиран от Синдиката на българските учители в партньорство с колегите им от Испания, Италия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Хърватия и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.
„Накратко ще припомня основното послание в доклада на Жак Делор „Образованието – скритото съкровище“, че „Ученето да се живее заедно“ е един от четирите стълба на образованието през 21 век, който включва възможността да се разбират другите, да се знае и уважава тяхната история, техните традиции, техните духовни ценности, тяхната култура и дава възможност да се развиват нови чувствителности, които да ни помогнат в нашата нарастваща взаимносвързаност с различните“, каза още Манолова.


По думите й, за да може образованието да изпълнява тази си функции е необходимо да се адаптират образователните системи към потребностите на децата в т.нар. транзитни страни.


„Като национален омбудсман имам своя ангажимент за гарантиране на правата на децата, особено на уязвимите групи, особено на децата-бежанци и особено на непридружената част от тях“, посочи омбудсманът


Манолова припомни, че с екипа си редовно извършва регулярни проверки в приемателните и бежански центрове към ДАБ. Тя акцентира, че в края на юли и началото на август след проверка във всички центрове у нас институцията на омбудсмана е изготвила специален доклад за децата-бежанци с конкретни препоръки към отговорните институции, който е внесен в НСОмбудсманът подчерта, че ако лятото средният престой на такова дете у нас е бил между една и три седмици, то към настоящия този престой е увеличен от няколко седмици до месеци.  


„Впечатлението от отношението на част от институциите беше, че едва ли не, непридружените деца са група, която се възползва от трафиканти, а не група, която е жертва на трафикантите“, отбеляза Манолова.
          „Ако лятото ние с моя екип след обиколка на всички центрове преброихме 143 деца към един момент, сега това число е 490, т.е. три пъти повече, като част от тях – тези в бежанския център в Овча купел, пребивават вече над 9 месеца. Това е един продължителен период, който предоставя и нови предизвикателства и изисквания към институциите, свързани и с тяхното образование“, подчерта още омбудсманът.


В края на изложението си тя помоли към финалния документ от форума да бъде включена основната препоръка от специалния доклад на омбудсмана, а именно - обособяване на защитено пространство за непридружените деца-бежанци, в което да имат достъп до образование и здравеопазване.


   Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=4WL4CPtmIEk