Два месеца след законопроекта на Омбудсмана, депутатите все пак удължиха сроковете на ТЕЛК решенията

След многократни действия и внесен законопроект, изготвен от Омбудсмана още преди Великден, днес депутатите най-накрая приеха изтеклите след 1 април ТЕЛК решения да бъдат удължени до края на годината. Това стана чрез промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Мая Манолова на среща на европейските детски омбудсмани: България трябва да въведе задължително сексуално и здравно образование в училище

Мая Манолова на среща на европейските детски омбудсмани: България трябва да въведе задължително сексуално и здравно образование в училище
16 май 2017г.

   Въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в училище с цел превенция на ранна бременност и аборти - тази препоръка ще отправи омбудсманът Мая Манолова към Министерството на образованието и науката. Това обяви общественият защитник на форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани /ENOC/, в която участват представители от 17 държави. Манолова допълни, че лично ще запознае министъра на образованието Красимир Вълчев с препоръката по време на предвидената й с него среща утре, тъй като страната ни е една от малкото в ЕС, в които няма задължително здравно и сексуално образование.

Три дни - от 15 май до 17 май 2017 г., България и институцията на омбудсмана, в партньорство с ENOC и УНИЦЕФ са домакини на международния семинар за обмяната на опит, знания и добри практики за защита правата на децата. Сред основните теми са още подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали.   
В изказването си омбудсманът изнесе данни на Световната здравна организация, която посочва, че България е на първо място сред 43 страни по ранно начало на полов живот сред децата до 15-годишна възраст. 27% от учениците споделят, че са имали сексуални контакти на 13-годишна възраст, а дори и по-рано. Над 6000 деца годишно у нас се раждат от малолетни и непълнолетни майки и така се стига до „феномена“ деца раждат деца.


 „В същото време, само в 10% от българските училища имат свободноизбираема подготовка по сексуално и здравно образование, сочат данни на Министерство на  образованието и науката“, допълни статистиката Манолова.


По думите й, за първото тримесечие на 2017 година са извършени 531 аборта на момичета под 19 години, а през 2016 година 6 031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки.


„Това не само ограбва детството им, застрашава живота и здравето на майката и детето, но и ги обрича на бедност и социална изолация.  Това е проблем на обществото ни и за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение, сексуалното и здравното образование на деца трябва да започва от най-ранна детска възраст“, посочи още омбудсманът.


Пред участниците Манолова призна, че България преминава през сложна и трудна социална промяна по закриване на институциите и преместването на децата в грижа, близка до семейната.


„В тази ситуация най-важно е да се гарантира безопасна и сигурна среда, добра грижа и перспективи за развитие на всяко дете в контекста на най-добрия негов интерес. Това, което е най-важно в този процес, е да бъде чут гласът на децата. Да се научат и политиците и институциите да слушат децата и да се съобразяват с тяхното мнение“, категорична бе Манолова.


Омбудсманът припомни, че от първия момент на мандата й, преди година и половина, е започнала кампания по закриване на шестте възпитателни интерната, в които са настанени деца в конфликт със закона.


„Това са места, в които зад решетки са въдворени деца, включително малолетни и то за простъпки, за които възрастните не носят отговорност – скитничество, просия, проституция, бягство от дома и от институции“, каза Манолова.


Тя бе категорична, че вместо подкрепа и грижа, децата там са жертва на обстоятелствата, живеят при изключително лоши битови условия, имат занемарен учебен процес и липса на възможности за смислено прекарване на свободното време. „Освен това те са без лично пространство и джобни пари и са подложени на насилие, включително сексуално“, допълни още омбудсманът.


„Написах препоръки до всички отговорни институции. Изготвих специален доклад, който внесох в парламента. Настоявах и участвах в изработването на изцяло нов закон за детското правосъдие, участвах в неговото представяне. Настоявах за създаването на Национална програма за поетапно закриване на тези интернати, като предложих първия от тях да бъде един интернат край Сливен – в с. Драгоданово, където многократно бях на проверки и дадох пресконференции за условията там, включително и факта, че момичетата извършват сексуални услуги, буквално за по 5 лв. на местното население“, разказа Мая Манолова.


Тя информира колегите си омбудсмани, че в резултат на всички нейни усилия не е последвало нищо и в последните дни през миналата седмица там се е случил тежък инцидент с фатален изход.
„На  срещата ми утре с г-н Вълчев, за трети пореден път пред министър на образованието и науката, ще поставя остро въпроса за закриването на интерната в с. Драгоданово, а през следващата седмица свиквам всички отговорни институции на дискусия в гр. Сливен“, допълни Манолова.


Заместник-омбудсманът Диана Ковачева благодари на УНИЦЕФ и ENOC за избора именно България да бъде домакин на високия форум и отбеляза, че  темите, които обсъждат са важни за страната ни и че са възможност за откриването на дебат по въпроси, за които не се говори много често в българското общество.


„Партньорството между ENOC и УНИЦЕФ датира още от 1997 година от самото създаване на мрежата. Мисля, че май съм единственият човек, който присъстваше и на онова учредително заседание, но за всичките тези 20 години, на практика това е първият път, когато организираме такъв съвместен форум“, отбеляза Лесли Милър - съветник по партньорствата от Регионалния офис на УНИЦЕФ за страните от Европа и Централна Азия.

Видео от откриването на форума - 


Първа част: https://www.youtube.com/watch?v=f2e5lqHkjFg&t=5s&spfreload=5

Втора част:
https://www.youtube.com/watch?v=-QOpLv6XVEE