Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

След това омбудсманът Мая Манолова ще се включи в акцията „Купи и сподели“ в Кауфланд в кв. „Банишора“

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова представи първата подвижна рампа за хора с увреждания в столичното метро

Омбудсманът Мая Манолова представи първата подвижна рампа за хора с увреждания в столичното метро
9 юни 2017 г.

От днес хората с инвалидни колички ще могат да ползват самостоятелно столичното метро, след като по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на „Метрополитен“ ЕАД и Столичната община бе осигурена подвижна рампа. Така, непреодолимото досега разстояние между мотрисите и перона, вече ще бъде преодоляно от хората с намалена подвижност. За целта, те ще трябва да направят заявка един час преди пътуването си, като се обадят на телефон -  02/ 921 21 00. Специално назначен служител ще асистира при поставянето и вдигането на рампата.


„С едно неголямо усилие, благодарение на доброто желание на изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД г-н Стоян Братоев и на Столична община, решихме един голям проблем за хората с увреждания, които са в инвалидни колички,“ каза омбудсманът Мая Манолова на Метростанция „Сердика II“ при представянето на първата подвижна рампа.


На представянето присъстваха още заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки, по чиято идея и с медийното партньорство на „Offnews“ проектът се реализира.
„Следващата кауза, която си поставяме с гражданските организации на хора с увреждания, са църквите в гр. София. Част от тях са недостъпни, поради наличието на стълби пред самите храмове. Ще създадем организация със социално чувствителния бизнес в столицата, ако всеки поеме ангажимент да изработи подобна рапа за една църква, мисля че ще решим проблема с достъпа. След това са наред социалните служби и районните кметства, поликлиниките и т.н. Институциите обаче трябва да поемат категорично своя ангажимент и отговорност, за да решим окончателно проблемите с достъпната среда“, посочи още Манолова.


Омбудсманът беше категорична, че е недопустимо в социалните служби експертите да посрещат хората с увреждания пред сградите.


Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев посочи, че с поставянето на рампата, метрото вече е напълно достъпно за хора с намалена подвижност, тъй като разполага с 305 асансьора, които при повреда се ремонтират своевременно.


Заместник-кметът Албена Атанасова допълни, че Столична община изработва стратегия за обща достъпност на територията на гр. София.


Видео първа част: https://www.youtube.com/watch?v=Nn9qz_Jb6bM

Видео втора част: https://www.youtube.com/watch?v=lzPZZLJfcJ0