Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в гр. Стара Загора

„Възразявам срещу предвиденото драстично увеличение на цената на водата в гр. Стара Загора. На практика става въпрос за увеличение с 37% спрямо цената за м.г., което означава, че хората ще плащат вместо 3 лева, както досега - 4,12 лева. Още повече, че за цената на целия регулаторен период през 2026 г. се очаква повишение с 66%, т.е.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн може да помогне и на жените – жертви на насилие у нас

Омбудсманът Мая Манолова: Скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн може да помогне и на жените – жертви на насилие у нас
17 ноември 2017 г.

 „В България, както и на всякъде другаде по света, стигмата, табуто по темата за насилието над жени и деца, са много силно изразени. За това не се говори често и открито. Потвърждение на тази ситуация е и нашумелият напоследък процес с холивудски привкус, покрай обвиненията в сексуално насилие на продуцента Харви Уайнстийн. Актриси, хора, които са с високо положение в обществото, икономически независими, които имат трибуна, всъщност свидетелстваха, забележете 30 години по-късно, за случаи на сексуално насилие. Оптимистичното след този случай е създаването на движение като #MeToo, към което се присъединяват десетки, стотици хиляди жени, които ще разкажат за случаи на насилие. Т.е. темата, така или иначе, ще излезе на дневен ред на всички обществени обсъждания“. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на форум, организиран от Българската асоциация по семейно планиране, с участието на британския посланик Н. Пр. Ема Хопкинс.
„Всъщност, първата ми среща с проблема беше и една от първите ми срещи, изобщо като омбудсман. Тя беше с едно дете – жертва на сексуални посегателства, на сексуално насилие, на 2-годишна възраст, по отношение, на което се водеха спорове къде е извършено, дали в приемното семейство, или в центъра за деца, лишени от родителска грижа, където то беше настанено. Естествено, сезирахме прокуратурата, отидохме на място, десетки пъти ходихме в Североизточна България, но за съжаление, като първа история, с която се сблъсках с проблемите на децата в институции от нов тип и нови форми и сексуалното насилие, съвсем несправедливо тази история нямаше щастлив край.  Така и не беше установен кой беше насилвал детето, въпреки положените усилия и от нашата институция, и надявам се и от разследващите органи. Това е едно от обясненията. В онзи случай ставаше дума за 2-годишно дете, което определено не можеше да свидетелства, за това какво се е случвало с него, но в една голяма част от случаите, всъщност проблемът е свързан, именно с нежеланието на жертвите да разкажат за случаите на насилие, което е абсолютно обяснимо“, разказа Мая Манолова.


Цялото изказване на омбудсмана тук:


            Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=I6KXQtKQD-4

По-рано през деня омбудсманът взе участие в още две събития, свързани както с превенцията и случаите на сексуално насилие над жени и над деца, така и с дискриминационните практики при кариерното развитие на българката, организирани от Института по социални дейности и практики и Европейското женско лоби.Изказване на омбудсмана на форума на Европейското женско лоби тук:Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=O_JuHhyq7-A

                              
https://www.youtube.com/watch?v=DVktSbzGvB4


Липсата на конкретна практическа подкрепа за жертви на насилие е абсолютен факт. Като омбудсман съм наясно със ситуацията в страната, със състоянието на кризисните центрове, които би следвало да приютяват лица- жертви на насилие, основно жени, основно деца. В гр. София продължава да има само два центъра с общ капацитет от 30 легла, което означава, че и в случаите, в които жена или дете свидетелстват за случай на насилие, то просто няма къде да отиде, няма на кого да разчита, в голяма част от случаите няма адекватна подкрепа, разчита се изцяло и на 100% на неправителствения сектор -  на фондация „Асоциация Анимус“, каза Мая Манолова. По думите й, „проблем е, че  има области в страната, в които официалната статистика говори за нула случаи на домашно насилие, сексуално насилие, насилие над деца, поради което и в клоновете на съответните области изобщо не влиза построяването, изграждането на кризисен център, който да работи активно с жертви на насилие“.
Омбудсманът посочи, че липсата на ратификация от страна на Народното събрание на Истанбулската конвенция е основният проблем за неизграждането на кризисните центрове, разписани като ангажимент на държавата в документа.„За това ги няма и промените в Наказателния кодекс, които да гарантират защита на жертвите и наказване на виновниците при сексуални посегателства. За това и Законът за равнопоставеност на половете, който беше приет, е едно голямо нищо. В него няма реално правни норми, които да гарантират равнопоставеността на жените в България“, подчерта Манолова.

 


По повод насилието над деца, омбудсманът за пореден път призова за спешното приемане на Закона за детското правосъдие, който да регламентира съприкосновението на едно дете - жертва на насилие,  дете - свидетел на насилие със съдебната система.


„В момента тази среща не е в приятелска среда, много често това е допълнителна травма, допълнителен тормоз върху детето - жертва на насилие. Вече 14 години отчитаме, че има успешен експеримент със сините стаи, но 14 години за експеримент е прекалено. Крайно време е това да стане законодателен текст, за да е повсеместна практика“, каза Мая Манолова.Изказване на  омбудсмана на форума, организиран в партньорство с Института по социални дейности и практики тук:


Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=c1fL6Psqn0g