Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира на Благовещение с ято бели гълъби

„На днешния ден, на големия християнски празник Благовещение, заедно с лицата на компанията, с партньорите, с благословението на Негово Светейшество, даваме старт на четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Денят е прекрасен, слънчев, зареден с енергия, с топлина, с прераждащата сила на пролетта, което ни

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Кампанията „Великден за всеки“ е едно от най-смислените неща, които съм започвала

Омбудсманът Мая Манолова: Кампанията „Великден за всеки“ е едно от най-смислените неща, които съм започвала
4 април 2018 г.

    „Давам си сметка, че кампанията „Великден за всеки“, която провеждаме вече трета година, е едно от най-смислените неща, които съм започвала да правя. Не защото с тази кампания ще нахраним всички гладни или ще дадем на всички бедни, а защото това е единствената национална кампания, която обръща внимание на възрастните хора.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при срещата си с пенсионерите от четири дружества в кв. „Красна поляна“, които зарадва със 150 пакета с храна, събрана от инициативата „Купи и сподели“ на кампания „Великден за всеки“.


Хранителни пакети получиха възрастните хора от дружествата на пенсионерите „Христо Ботев“, на инвалидите „Роза“, на граничарите – пенсионери и от дружеството на Съюза на офицерите и сержантите.


„И хората, и държавата, и властите предпочитат да оставят настрани най-трудните проблеми и да не се занимават с тяхното решаване. Аз си давам сметка, обикаляйки страната, колко крещящо несправедлива е ситуацията, в която са десетки хиляди български граждани – основно българските пенсионери. Мисля, че ситуацията даже във времето става все по-тежка, нетърпима, но може би ще дойде моментът, в който ще има една целенасочена държавна политика, с приоритет към пенсионерите“, категорична бе Манолова.


Омбудсманът допълни, че държавата не може да реши всички проблеми в обществото, затова идеята на организираната от нея кампания е да накара младите хора, дейните и активните, тези, които имат възможности и са в разцвета на силите си, да подкрепят възрастните.


Ролите в обществото се сменят, утре активните ще станат възрастни. Виждате, животът в България е въртележка, така че грижата за ближния, да споделиш това, което имаш на масата, е изключително важно“, подчерта Манолова и апелира за съпричастност към хората в тежко положение и събуждане на доброто.


„Това е дефицитът в нашето общество, като че ли всеки се е затворил в себе си и гледа той да е добре, да се оправя някак със собствените си проблеми и да не го интересува какво се случва на улицата или в съседния апартамент“, посочи още омбудсманът. 


Тя допълни, че тази кампания ще бъде реализирана, докато е омбудсман.


„Искам хората да знаят, че има една институция, която работи за тях, без корист, без намерението да взема властта или да управлява света. Българите имат нужда от такава институция“, обобщи Манолова.


Тя изказа специална благодарност към заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов и допълни, че без съдействието му кампанията няма да бъде толкова мащабна в София.


„Ние си партнираме много добре със Столична община и моето впечатление е, че условията в пенсионерските клубове са добри. Ако институциите си сътрудничат, нещата ще се получават“, каза още общественият защитник.


От своя страна заместник-кметът Барбалов подчерта, че с радост се включва за трета поредна година в кампанията, по която работата става все по-ритмична и добра, за разлика от първата година, когато организацията е била истинско предизвикателство.


            „Скъпа госпожо Манолова, гледаме Ви по телевизията и се радваме на една чаровна жена. Под хубавата блуза тупти едно голямо сърце, което се тревожи от хорските проблеми. Вие удовлетворявате мечтите на хората и винаги сте на най-невралгичните точки. Прави Ви чест Вашият неукротим дух“, каза възрастната учителка Вяра Тетевенска и благодари от името на всички за вниманието.

 Набирането на парични средства продължава до 6 май 2018 г. - Гергьовден.