Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира на Благовещение с ято бели гълъби

„На днешния ден, на големия християнски празник Благовещение, заедно с лицата на компанията, с партньорите, с благословението на Негово Светейшество, даваме старт на четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Денят е прекрасен, слънчев, зареден с енергия, с топлина, с прераждащата сила на пролетта, което ни

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова боядиса 500 яйца с дечица на Велики четвъртък

Омбудсманът Мая Манолова боядиса 500 яйца с дечица на Велики четвъртък
5 април 2018 г.„До тук събраните средства от Националната кампания „Великден за всеки“ са над 400 000 лв., плюс тонове храна, които още не сме успели да раздадем.“ Това отчете омбудсманът Мая Манолова пред столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост III“, където заедно със 75 малчугани от неделното училище към храма и от детска градина „Елхица“ боядиса над 500 великденски яйца на Велики четвъртък.


Боите, с които се нашариха яйцата, бяха закупени специално в подкрепа на каузата „Спаси икона“, чрез която малчуганите от неделното училище събират пари за свои онкоболни връстници.
 

„Днес и децата се включиха в кампанията, боядисваха яйца за баба и дядо, с които ще ги зарадват за празника“, посочи омбудсманът.


 

И действително всеки малчуган си тръгна с по едно украсено лично от него яйце, като от шарените яйца си взеха и възрастните хора, дошли на литургия. 500 броя пък бяха занесени на две доброволчески социални кухни към храм „Св. пророк Илия“ в кв. „Дружба“ и храм „Св. ВМЧ. Георги Победоносец“ в кв. „Драгалевци“.


 

„Добротата, която тази кампания събужда у българите, не се мери с пари и с килограми храни, тя се мери с направеното добро. Използвам възможността още веднъж да се обърна към всички да подкрепят инициативата на SMS 1255, още има време да го направят. Банковата сметка също продължава да бъде открита. Нека бизнесът да бъде по-щедър, да направят по едно добро дело със средства, които са по техните възможности“, призова Манолова.
 

Банковата сметка ще бъде открита още няколко седмици след Великден, защото по думите на омбудсмана кампанията е набрала инерция, някои фирми реагират по-бавно, а някои хората чуват за инициативата по време на Великденските празници.


 

„Със сигурност това, което ще бъде събрано непосредствено преди Великден и след това, ще отиде за подкрепа на пенсионерите за следващия предстоящ голям християнски празник – Гергьовден“, обясни общественият защитник.


 

По думите й ваучерите, разпределени от първия транш на кампанията, ще са за 13 000 пенсионери, които от вчера вече могат да ги получат в централните пощенски клонове по места. Списъците с имената им са публикувани и на Интернет страницата на Омбудсмана, и на Българския Червен кръст. 

„Всяка година ваучерите достигат някъде за около 35 000 пенсионери, хранителните пакети също стават все повече и повече. Събрахме тонове храна, благодарение на добротата на българите, чрез акция „Купи и сподели“, разясни националният обществен защитник и допълни, че паричните помощи от кампанията са по предварително определени списъци от НОИ в зависимост от размера на пенсията. Хранителни талони от по 20 лева, ще получат всички възрастни хора, чиято пенсия е с малко над прага, определен от правителството – 321 лв.


 

„Ако двама пенсионери са с еднакви пенсии, а средства има само за единия, ваучер ще получи този, който е с по-голямо ЕГН“, завърши омбудсманът.


 

Банковата сметка, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, е в УниКредит Булбанк, с титуляр Български Червен кръст: 


 

        IBAN: BG53UNCR70001522802795


 

        Банков код: UNCRBGSF


 

        Или със SMS 1255 -  на стойност 1 лев, освободен от ДДС
        Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК –


        www.redcross.bg


 


 Набирането на парични средства продължава до 6 май 2018 г. - Гергьовден.