Криско, Анелия, Деси Бакърджиева, Тити и Тончо Токмакчиев раздават топъл обяд в социалната кухня на омбудсмана

Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира с ято бели гълъби на Благовещение

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Народните представители от Комисията по здравеопазване приеха единодушно доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2017 година

Народните представители от Комисията по здравеопазване приеха единодушно доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2017 година

17 май 2018 г.


    „Основната констатация в сектора на здравеопазването е че за поредна година икономическите съображения преобладават над медицинските“. Това каза днес омбудсманът Мая Манолова пред народните представители от парламентарната комисия по здравеопазването при представяне на Годишния доклад на институцията за 2017-та.

„Този подход, който не е от вчера и се споделя през последните години, продължава да създава предпоставки за нарушаване правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица от една страна, а от друга и на всички, които работят в системата здравеопазване“, аргументира позицията си Манолова.


Според нея недоволството на гражданите се увеличава най-вече от достъпа, но и от обема и качеството на медицинската помощ и въпреки нарастващата тенденция за инвестиции в системата, финансовите затруднения, особено на болниците, създават все повече проблеми и стават все по-сериозни.


„Като положителна стъпка за 2017 г. сме отбелязали подписването на Националния рамков договор, защото връщането на договорното начало наистина е положителен факт, който трябва да бъде подкрепен“, подчерта омбудсманът.

Манолова отбеляза, че през миналата година в институцията са постъпили близо 500 жалби и сигнали в сферата на здравеопазването, като голяма част от тях са от пациентски, професионални или съсловни организации, т.е. не засягат конкретен случай или съдбата само на един човек, а са сигнали на големи групи от хора, десетки или стотици хиляди български граждани.  


„Най-голям е броят на жалбите които се отнасят за нарушения достъп до медицинска помощ – 170. Непосредствено след тях са тези за нарушения в медицинската експертиза, следват здравноосигурителните права и обезщетения. На четвърто място е качеството на медицинските услуги, а в графата други сме включили жалбите, по които гражданите са се обръщали към нас за имунизациите, за спазване на хигиенните норми и изисквания в лечебните заведения, забраната за тютюнопушене и нейните нарушения, съдействие за заплащане на лечение и специализацията на младите лекари, която е голям проблем, а също така и за работата на кръвната банка“, обобщи сигналите общественият защитник.


Докладът на омбудсмана за 2017 г. беше приет с пълно единодушие от народните представители в парламентарната комисия по здравеопазването, които поздравиха Манолова за анализа и добре свършената работа, коята се явява отражение на всички проблеми в системата.

            Стенограма от представянето тук:Подробности от доклада на омбудсмана в Комисията по здравеопазването виж презентацията тук:


            Видео от представянето тук:
https://www.youtube.com/watch?v=v-d4Tmcv0_Q