Криско, Анелия, Деси Бакърджиева, Тити и Тончо Токмакчиев раздават топъл обяд в социалната кухня на омбудсмана

Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира с ято бели гълъби на Благовещение

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Народните представители от Комисията по околната среда и водите приеха единодушно Годишния доклад на омбудсмана за 2017 г. в частта екология

Народните представители от Комисията по околната среда и водите приеха единодушно Годишния доклад на омбудсмана за 2017 г. в частта екология
7 юни 2018 г.

Депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите приеха единодушно Годишния доклад на омбудсмана за 2017 г., представен им днес от националния обществен защитник Мая Манолова.


Пред народните представители тя отбеляза, че темата, свързана с екологията, е разположена в два раздела на доклада – „Право на собственост“ и „Право на чиста околна среда“, където в най-голяма степен е проличала тенденцията към институцията на омбудсмана да се обръщат голям брой граждани, организирани с колективни жалби, в инициативни комитети, събрали огромен брой подписи да защитава интересите на определени населени маста, паркове или квартали.


„Опитали сме се в частта „Право на собственост“ да ги групираме по теми. Най-голям е броят на колективните жалби срещу инвестиционни намерения, насочени срещу проектите, ориентирани към експлоатация на подземни богатства“, подчерта Манолова.


 По думите й гражданите са протестирали основно срещу разкриването, възстановяване на експлоатацията и нелегалния добив на различни видове кариери – строително и скално-облицовъчни – с. Ъглен, за руда в Трън, проектите за добив на природен газ в Генерал Тошево, а притесненията на хората са били свързани със заплахата върху околната среда, традиционното земеделие, състоянието и качеството на водата, както и на пътищата от района на тяхното населено място.


 

         Манолова отбеляза, че след намесата на институцията, активизирането и на другите отговорни институции, проведените обсъждания и референдуми по места, проектите са били преустановени. 


         „Една голяма част от активностите на институцията са свързани с централите за електрическа енергия, които преработват биомаса. Такива са случаите на гражданите на с. Труд, които протестират вече трета година, но и случаите на гражданите от Нова Загора, с. Бараково, Община Кочериново, с. Говедарци, Община Самоков и др. Основният проблем е свързан с липсата на подзаконова нормативна уредба, която да регламентира отстоянията и правилата, по които подобни обекти, а и изобщо индустриалните обекти, могат да бъдат изграждани в населени меса или в близост до такива“, акцентира омбудсманът.


Тя изброи препоръките, които е изпратила до всички отговорни органи за изработване на адекватни правила към момента на проектирането на такива обекти.


 

Друга тема, която Манолова открои от доклада на институцията, е включването на екипа й по проблемите, свързани със запазване на парковете и зелените площи в различни квартали, срещу презастрояването и застрояването на междублокови пространства и издигането на небостъргачи в столицата.


 

„През миналото лято проведохме т. нар. „зелени приемни“ в по-големите градове на България, за да коментираме на място подобни казуси“, допълни омбудсманът и изброи местата, на които е ходила – Стара Загора, заради парка „Бедечка“, кв. „Лозенец, кв. „Триадица“, кв. „Витоша“ и кв. „Стрелбище“ в столицата. Тя изрази надежда, че народните представители ще поправят пропуските и „вратичките“ в нормативна уредба за преодоляване на този вид проблеми, които не трябва да бъдат за сметка на гражданите. 


Манолова отбеляза, че другите теми, които са занимавали институцията в частта околна среда, са защита на населението от наводнения, природни бедствия, различни видове ремонти и аварии, включително сигнали за свлачища, които своевременно са адресирани до съответните институции.


„В частта „Право на чиста околна среда“ най-много жалби имаме за шум в жизнената среда. Аз неслучайно през миналото лято подкрепих действията на вицепремиера Валери Симеонов, защото в моята работа на омбудсман съм се убедила, че законите трябва да се спазват такива, каквито са и това е ангажимент на всички граждани“, категорична бе Манолова.


 
 
 

Тя изброи и други теми в частта околна среда, обобщени в доклада на институцията за 2017 г. – работата по жалби срещу безстопанствени животни и нехуманно отношение към тях, опазването на дървесната растителност, срещу животновъдни обекти, които замърсяват, срещу базови мобилни станции, замърсяването на въздуха и др.Презентация от доклада на омбудсмана в парламентарната комисия по околната среда и водите тук:


Видео от представянето тук: https://www.youtube.com/watch?v=W6nENYU5k9E


            Стенограма от представянето тук: