Криско, Анелия, Деси Бакърджиева, Тити и Тончо Токмакчиев раздават топъл обяд в социалната кухня на омбудсмана

Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира с ято бели гълъби на Благовещение

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова подписа меморандум за сътрудничество със сръбския си колега Зоран Пашалич

Омбудсманът Мая Манолова подписа меморандум за сътрудничество със сръбския си колега Зоран Пашалич
8 юни 2018 г.

Омбудсманът на Република България Мая Манолова и защитникът на гражданите на Република Сърбия Зоран Пашалич подписаха днес в Белград меморандум за сътрудничество между двете институции.


Целта на документа е обмяна на опит и добри практики, разглеждане на конкретни казуси по жалби на граждани от двете страни, информация и помощ на територията на съответната държава, както и организиране на съвместни приемни, конференции и участия в програми и други инициативи за защита правата и свободите на българските и сръбските граждани.
„Много се надявам, че този пример за доброто сътрудничество между българския и сръбския омбудсман ще бъде подет и разпространен и в другите съседни балкански страни“, заяви Манолова.


Тя обяви, че в началото на м. октомври тази година ще организира среща на омбудсманите от балканските държави, която да постави основите на създаването на Балканска мрежа на омбудсманите.


По думите й чрез мрежата ще се осъществява бърз канал за комуникация между институциите, бърза реакция при проблеми на наши граждани в съседна държава и обмяна на най-добри практики при решаването на проблемите на гражданите, които са много сходни.
От своя страна омбудсманът на Република Сърбия Зоран Пашалич благодари на Манолова за оказаната чест и заяви, че подписването на меморандума за сътрудничество между двете страни е само началото на съвместната им работа за защита правата на гражданите.


„Ще покажем на останалите балкански държави приятелството между България и Сърбия, ще им покажем как можем да решим проблемите по най-добрия начин. Знам със сигурност, че сътрудничеството между нашите страни ще бъде от полза и за останалите, дори отвъд Балканите“, категоричен бе Пашалич.