Криско, Анелия, Деси Бакърджиева, Тити и Тончо Токмакчиев раздават топъл обяд в социалната кухня на омбудсмана

Четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ стартира с ято бели гълъби на Благовещение

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова заяви подкрепата си за реализиране на програма JUSTROM в България

Омбудсманът Мая Манолова заяви подкрепата си за реализиране на  програма JUSTROM в България
 11 юни 2018 г.      „Ромските жени са една от най-уязвимите групи в българското общество. Предвид тежката ситуация, в която живеят, една много голяма част от тях са подложени наистина на изключително унизителни условия на живот и тотална липса на перспектива – бедност, мизерия, липса на образование, липса на здравеопазване.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при представянето на програма JUSTROM – съвместен проект на Европейската комисия и Съвета на Европа, чиято цел е да осигури достъп до правосъдие на жени и момичета от ромски произход от пътуващите общности в България, Гърция, Ирландия, Италия и Румъния.


     Институцията на омбудсмана бе домакин на форумът, част от представянето на програмата. В България проектът има задачата да осигури правна информация, консултации, помощ или представителство чрез създаване на правни клиники и центрове, всяка от които да се поддържа от национален координатор.


        „Темата с достъпа до съд и до правосъдие, именно на тази уязвима група, е толкова по-важна предвид факта, че сред една голяма част от ромските жени изобщо осведомеността и информираността за това какви са техните права, какви са техните възможности за достъп до съд, към кого и как трябва да се обърнат - това е изключително важно, за да тръгнем от някъде и да се чувстват те подкрепени“, подчерта Манолова.


        Тя акцентира, че случаите на домашно насилие, трафик на хора, принудителни ранни бракове очертава тази малцинствена група като една от най-уязвимите групи и затова на ромските жени и момичета им е необходима подкрепата и на институциите, и на неправителствения сектор.


        „Вие имате сложната задача да сте първопроходци, да сте първите, които ще огласят проблема, ще начертаете начините, по които той да бъде решаван. Но истинското предизвикателство е да накараме държавата и институциите да си свършат работата“, каза Манолова.


       Тя подчерта, че от правозащитна гледна точка ситуацията в България не изглажда особено добра. „Тенденцията за съжаление не е с ангажиране на повече политици, партии и институции с правозащитни теми. Като че ли тенденцията е в обратна посока, което прави още по-трудна вашата задача, но ние с моя екип, които сме ангажирани с тази тема, сме готови да работим в близко партньорство с вас“, завърши омбудсманът.


 


Видео от изказването тук: https://www.youtube.com/watch?v=5rfku_PNToQ


 


Презентация тук: