Омбудсманът Мая Манолова утре ще бъде в гр. Добрич

Утре, 19 февруари 2019 г., омбудсманът Мая Манолова ще посети гр. Добрич. В 10.00 часа в Бизнес залата на Община Добрич, Манолова ще участва с кмета Йордан Йорданов, общински съветници и граждани в публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Депутатите приеха в пленарна зала доклада за дейността на институцията на Омбудсмана през 2017 г.

Депутатите приеха в пленарна зала доклада за дейността на институцията на Омбудсмана през 2017 г.
14 юни 2018 г.

Със 113 гласа „за“ и един „въздържал се“ днес народните представители приеха Годишния доклад за дейността на институцията на Омбудсмана през 2017 г.


Документът беше представен от 7 парламентарни комисии – по вероизповеданията и правата на човека, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по труда, социалната и демографската политика, по образованието и науката, по здравеопазването, по околната среда и водите и по въпросите на децата, младежта и спорта.


 „Институцията на омбудсмана се превърна от последна надежда в първа помощ на българските граждани и екип за бързо реагиране, който е готов да се появи незабавно на място, да пресрещне проблемите, да се върне колкото пъти е необходимо, докато възтържествува справедливостта и докато правата на гражданите бъдат адекватно защитени“, каза Мая Манолова при представянето на доклада в пленарната зала.


От трибуната на Народното събрание тя благодари на хората от екипа си за всеотдайността, експертизата, готовността да се раздават и да бъдат на разположение за проблемите на българските граждани, 7 дни в седмицата.


Манолова акцентира, че през цялото време основното предизвикателство пред институцията на омбудсмана е било да обърне необходимото внимание на всеки гражданин по неговия конкретен казус, като не само критикува и дава гласност на проблемите, но и ги решава, постига резултати.


 „Ако до преди две години жалбите до институцията пристигаха с адрес до всички останали институции и накрая с копие до омбудсмана, то сега започват първо с омбудсмана на Република България. Това нас не ни радва, а по-скоро ни тревожи, защото освен, че показва нарастващото доверие и огромните очаквания на гражданите, е и доказателство за нещо друго – за тежките проблеми, които имат българските граждани и за състоянието на правата на човека - днес в България“, обобщи общественият защитник.


          Манолова цитира конкретни числа от доклада, характеризиращи динамиката в работата на институцията, показваща косвено и проблемите на българския народ. По думите й през 2017 г. 34 908 души са потърсили помощ и съдействие от институцията, 22 369 са посетили приемните – изнесените по места и в столицата, а постъпилите жалби и сигнали са 12 635, което е с 30% повече спрямо 2016 г.


Подробности от дейността на институцията в презентацията тук:

            Стенограма от заседанието в пленарна зала тук:

Видео от изказването първа част:

https://www.youtube.com/watch?v=GxRdedAyelA


Видео от изказването втора част:

https://www.youtube.com/watch?v=6pDtuI40FAM


Видео от изказването трета част:

https://www.youtube.com/watch?v=iPGB15rmhvA


Видео от изказването четвърта част:

https://www.youtube.com/watch?v=-AIdNrZ5zZY