Омбудсманът Мая Манолова утре ще бъде в гр. Добрич

Утре, 19 февруари 2019 г., омбудсманът Мая Манолова ще посети гр. Добрич. В 10.00 часа в Бизнес залата на Община Добрич, Манолова ще участва с кмета Йордан Йорданов, общински съветници и граждани в публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Изплащането на добавките за социална интеграция на хората с увреждания е поставено в риск

Омбудсманът Мая Манолова: Изплащането на добавките за социална интеграция на хората с увреждания е поставено в риск
4 юли 2018 г.

ВИДЕО тук: https://www.youtube.com/watch?v=bKOnw_0msjc
„Категорична съм, че хората с увреждания не трябва да плащат за грешките на тези, които управляват социалната система и политиките за хората с увреждания. Изплащането на добавките за социална интеграция на хората с увреждания е поставено в риск.“ Това каза омбудсманът при участието си днес в заседанието на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, на което беше обсъден законопроект за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания, внесен от депутата Светлана Ангелова и група народни представители.


„Абсурдно е да бъдат отнемани правата на най-уязвимите групи, каквито са хората с увреждания. Решенията на Върховния административен съд предполагат, очакват, налагат незабавни и спешни действия на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Но съм категорична, че това не може да бъде направено по предложения от социалното министерство начин“, заяви Манолова.


Тя подчерта, че проектът, който бе внесен от МТСП миналата седмица е в противоречие както с Конвенцията на правата на хората с увреждания, която България е ратифицирала с решение на парламента от 2012 г., така и с българската конституция.


„Всички сте наясно, че ни се предлага противоконституционен проект, с който отменените текстове от правилника ще станат текстове от закона“, аргументира се Манолова.


По думите й философията на предложените промени е интеграционните добавки да не се определят съобразно индивидуалните потребности.
„Предлага се политиката за даване на калпак да бъде узаконена, като се дава на всички по равно и по малко. Базата, по която се предлага да се определя размера на тези добавки е Гарантираният минимален доход - 75 лв. 10% от 75 лв. е 7.50 лв., 15% от 75 лв., какъвто е размерът на т. нар. транспортни интеграционни добавки е 11.25 лв. Тези за телекомуникационна интеграция – 20%, 15 лв. Предлага се това да влезе в закона, да станат текстове в закона“, допълни Манолова.
Омбудсманът изрази недоумението си, че това се случва в контекста на вълненията на хората с увреждания, на протеста на майките на деца с увреждания в палатковия лагер пред парламента и в цялата страна и след обещанието на МТСП да направи реформа. 


„В центъра на тази реформа, която обещава социалното министерство, е човекът с увреждания, с неговите конкретни потребности. Тази реформа, няма да се случи някога в бъдещето, защото има поставени спорове, които според МТСП са в края на този месец. Т.е. в края на този месец ще бъде готов новият закон за хората с увреждания, а по-средата му ние разглеждаме закон за изменение и допълнение на закона, който ще се отмени след броени дни“, притеснена е Манолова и попита, защо с решение на Министерски съвет не се промени правилника, по който се отпускат надбавките.


Тя обяви ситуацията като абсурдна и безкомпромисно каза, че именно това е решение на парче.


„Много се надявам, че тези, които подложиха на унищожителна критика първия вариант на Закона за личната помощ, ще си направят труда да прочетат какво се предлага и какво е неговото качество“, подчерта общественият защитник.


В залата присъстваха и майките на деца с увреждания с тениски „системата ни убива!“, организирали протеста, според които готвените закони за хората с увреждания от МТСП няма да се случат в обозримото бъдеще.


Капка Панайотова от Центъра за независим живот пък каза, че въпросните интеграционни добавки в нейния конкретен случай от 11 лв. са подаяние и подигравка, която тя отказва.


Министерството харчи 152 млн. лв. за добавки, които обаче раздава поравно. Ето това трябва да се промени, защото години наред държавата ни лишава от възможността да се интегрираме, а това е наше човешко право”, категорична бе Панайотова.
След разискванията се чуха и тези в подкрепа на проекта, който трябвало да стане факт, тъй като социалното напрежение растяло, а решението щяло да бъде само временно – до приемане на новия закон.


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков акцентира, че за него е важно бързото разрешаване на проблема с интеграционните добавки, които са спрени от месец юни, а същевременно след съдебното решение вече са отхвърлени 11 000 искания за надбавки на хора с увреждания.


„Имаме много кратки срокове, в които трябва да действаме, за да не оставим над половин милион хора с увреждания без помощ“, заяви Петков.


По думите му МТСП предлага тези промени със съзнанието, че това е временно решение.


Въпреки оспорваната дискусия накрая проектозаконът беше приет от Комисията по труда, социална и демографска политика със 17 гласа „за“ и с по 1 „против“ и „въздържал се“.


Становището на омбудсмана по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания тук: