Позиция на Омбудсмана Мая Манолова във връзка с подзаконовата нормативна уредба по Закона за хората с увреждания

Позиция на омбудсмана Мая Манолова по публикуваните за обществено обсъждане от 22 февруари 2019 г. проекти на Правилник за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Депутатите приеха окончателно закона на омбудсмана и върнаха ранното пенсиониране за миньорите

Депутатите приеха окончателно закона на омбудсмана и върнаха ранното пенсиониране за миньорите
20 юли 2018 г.

Със 162 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и нито един против депутатите приеха инициираните от омбудсмана Мая Манолова законодателни промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се връща старият ред за ранно пенсиониране на миньорите - при навършване на 45 години и 4 месеца.  


„С едно гласуване в края на миналата година депутатите са приели поправки, които лишиха миньорите от пенсиониране по досегашния ред, но всъщност истината е, че и тези поправки преди това са минали през Надзорния съвет на НОИ, и през Националния съвет за тристранно сътрудничество, където са двата най-големи синдикати и работодателските организации. Същият този съвет, иначе казано „тристранка“, чиито членове преди няколко дни не ме допуснаха на заседанието си, на което исках да представя промените в закона като техен автор. Това бе и шанс за КНСБ да промени отрицателното си становище, с което на практика се обявиха срещу интересите на работещите хора, чиито права трябва да защитават и бранят. А не да съдействат те да бъдат отнемани. Когато едно нещо обаче завършва добре е най-добре да гледаме напред. Наистина една несправедливост беше поправена, така че днес мога да кажа едно огромно благодаря на депутатите, които гласуваха моя проект. Обединени, народните представители подкрепиха поправките, нека да им кажем браво и благодаря за свършената работа“, каза Мая Манолова в кулоарите на парламента.


„Искам да заявя, че преди една седмица, аз обявих пред всички медии, че в рамките до ваканцията на народните представители Законопроектът за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който защитава ранното пенсиониране на миньорите в мините в ликвидация, ще бъде факт. Ето днес аз съм горда, че успяхме, ние – народните представители от парламентарната група на ГЕРБ, заедно с „Обединените патриоти“, заедно с „Воля“ и с подкрепата на БСП, да приемем тази важна промяна за тези хора и те да могат да бъдат спокойни, защото няма друга алтернатива пред тях“, каза вносителят на законопроекта на Манолова – депутатът Светлана Ангелова.