Омбудсманът Мая Манолова утре ще бъде в гр. Добрич

Утре, 19 февруари 2019 г., омбудсманът Мая Манолова ще посети гр. Добрич. В 10.00 часа в Бизнес залата на Община Добрич, Манолова ще участва с кмета Йордан Йорданов, общински съветници и граждани в публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Компромис няма да има, трите закона за хората с увреждания трябва да се гледат в пакет в парламента

Омбудсманът Мая Манолова: Компромис няма да има, трите закона за хората с увреждания трябва да се гледат в пакет в парламента
7 август 2018 г.

„Институцията на омбудсмана съдейства максимално с цялата си експертиза при подготовката на Закона за хората с увреждания, като сме се ангажирали с конкретни текстове по конкретни теми, които сме предоставили на екипа на социалното министерство. Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг веднага след срещата в Министерския съвет на майките на деца с увреждания, национално представителните организации на хората с увреждания, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.


„Много се надяваме на 17 август 2018 г., когато ще бъде следващата среща в този формат, да разполагаме освен с текстовете на закона, но и с оценка на въздействието, за да може наистина да започне неговото обществено обсъждане от една страна, а от друга страна да имаме възможност аз и моят екип да синхронизираме Закона за личната помощ с решенията, които ще предложи Законът за хората с увреждания“, допълни омбудсманът.
 Манолова препотвърди позицията, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания, и за социалните услуги, трябва да се гледат в пакет от депутатите в Народното събрание.  


„Ние не се отклоняваме от този ангажимент, което означава, че ще коригираме текстовете на Закона за личната помощ, който е единственият готов проект, внесен в парламента – да бъде абсолютно синхронизиран със Закона за хората с увреждания. Декларирам, че компромис с това да има три закона не беше направен - и трите заедно ще влязат в парламента, много се надявам, ако всеки си свърши работата, във втората половина на месец септември“, завърши Манолова.


Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че до края на тази година ще има електронен регистър за хората с увреждания, в който ще бъдат обобщени данните от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, Агенцията за социално подпомагане /АСП/ и Агенцията за хората с уврежданията /АХУ/, за да може чрез потребителски профил всеки да има достъп до необходимата му информация.


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че до края на септември ще бъдат проверени всички 79 дневни центрове за пълнолетни лица с увреждания, като и тези за деца и младежи с увреждания, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/.