След три препоръки на омбудсмана гражданите на Перник ще бъдат компенсирани заради липсата на парно и топла вода

След три настойчиви препоръки на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), гражданите на Перник най-сетне ще бъдат компенсирани заради честите аварийни прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на топлоснабдителните услуги. Авариите оставиха хората без парно и топла вода в редица райони на града през

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино Нуридин Исмаил

Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино Нуридин Исмаил
18 септември 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил заради непредоставена от него информация във връзка с жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при взрива в края на 2016 г. Това стана ясно днес в с. Хитрино, където общественият защитник даде приемен ден за хората.


„Има процедура по налагане на наказание пред Районния съд, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никого, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, категорична бе Мая Манолова.
Омбудсманът е и съпредседател на Националния обществен съвет, отговорен за разпределянето на средствата от кампанията на Български червен кръст, дарени от граждани за възстановяване на покъщнината и домовете на местното население. На място в с. Хитрино бе и екип на БЧК, воден от заместник-председателя на червенокръстката организация д-р Валентин Пеев.

   Общественият защитник информира журналистите, че по дарителската кампания на БЧК са събрани общо 2 млн. и 76 хил. лв., от които до момента са разходвани 1 млн. 500 хил. лв. Това са пари за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване на хората - за нови ел. уреди и мебели и към момента няма жалби за ощетено домакинство.   


„Това, което направих днес обаче е, че залепихме  на подходящи места  два списъка. Един - за 250 000 лв. за ремонти, които според кмета са изпълнени по получатели и друг списък за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали. Кметът поиска те да му бъдат дадени от дарителската сметка на БЧК, което няма да стане, докато не се уверя, че хората са съгласни със списъците”, подчерта омбудсманът.


„Голямо количество жалби постъпиха по отношение на извършените ремонти със средства на Фонд „Социална закрила“. Това са онези 5 млн. лв., които правителството гласува и които бяха преведени през Фонда за изграждането на 13-те къщи и за строително-ремонтни дейности“, припомни Манолова.


Тя допълни, че над 100 души са подали жалби днес в приемната.


„Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби“, заяви Мая Манолова.


Тя обясни, че по тази причина още утре ще напише препоръка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за да изпрати нарочна комисия, в която да бъдат включени експерти както от социалното министерство, представители на Инспектората към МТСП, така и от държавната финансова инспекция, екип на омбудсмана, граждани от Хитрино и представители на медиите, които на място да проверят как се разходва всеки лев от посочените 5 млн. лв., похарчени за строително-монтажните дейности.
„Факт е, че трета година има хора, които още са на фургони, че тези 13 къщи, които трябваше да са готови към този момент, не са готови. Има четири, които продължават да се строят, така че четири домакинства са застрашени да прекарат зимата отново на фургони или при роднини и второ, че няма публичност, прозрачност и отчетност при изразходваните пари“, каза омбудсманът.


Според нея проблем е, че гражданите не са получили количествено стойностни сметки за направените ремонти, нито имат сключeни договори. По думите й липсата на публичност за изразходваните пари навежда на съмнения и поражда подозрения за отклоняване на средства.


„Мой дълг като съпредседател на Обществения съвет е да проверя всяка стотинка от парите, които хората преведоха в знак на солидарност, това и ще направим през следващата седмица. Тези 500 000 лв. за строително-монтажни работи, след обсъждане с населението на Хитрино, ще бъдат проверени до стотинка от екип на Червения кръст и на омбудсмана“, посочи Манолова и допълни, че като обществен защитник има задължението да проследява как се харчат публичните пари.


„Не мога да остана безразлична към изразходването на тези 5 млн. лв. през Фон „Социална закрила“, след като има десетки, над 100 недоволни граждани и съмнения за отклоняване на средства, би следвало тук да има една детайлна проверка от специална комисия, специално оправомощена, чиито резултати, ако има съмнения за отклоняване на средства да отидат в прокуратурата“ категорична бе Мая Манолова и добави: „При целия този финансов ресурс, който държавата даде, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. Над сто души, въпреки страха, въпреки притеснението, дойдоха и пуснаха жалби“, обобщи общественият защитник.


Днес мобилни приемни, организирани от институцията на омбудсмана, се проведоха във всички общини на област Шумен – още във Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови Пазар, Смядово и Шумен. Хората се жалваха от частни съдебни изпълнители, доставчици на обществени услуги и липса на работа.