Омбудсманът Мая Манолова утре ще бъде в гр. Добрич

Утре, 19 февруари 2019 г., омбудсманът Мая Манолова ще посети гр. Добрич. В 10.00 часа в Бизнес залата на Община Добрич, Манолова ще участва с кмета Йордан Йорданов, общински съветници и граждани в публичното обсъждане за избор на местен обществен посредник.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ

Омбудсманът Мая Манолова: КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ
25 септември 2018 г.

„КЕВР дължи детайлно и обосновано обяснение за процента увеличение на цената на природния газ, при това трябва да го направи публично и прозрачно, каквото е изискването на закона.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова днес при участието си в откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, на което се обсъждаше повишение на цената на природния газ.


По думите й за всяка десета от процента на предложеното увеличение стои процент повишение на основани стоки и услуги за българските граждани, стои поскъпване на живота, увеличение на цената на парното, на топлата вода, което рефлектира върху всяко българско домакинство.
Манолова бе категорична, че за нея е неприемливо с едно изречение - че алтернативните горива се повишават между 8% и 11%, да се изчерпва обяснението за увеличаване цената на природния газ с 13,89 пункта.


„Това, което КЕВР би следвало да направи е да обоснове влиянието за повишаване на всеки един от ценообразуващите фактори, особено тези, които не биха могли да бъдат проверени лесно. Би следвало да има ясен отговор на въпросите  – кои са алтернативните горива, на базата, на които са направени тези изчисления. Кои са международните пазари, от които са взети данните, тъй като в съвременния свят всеки би могъл да направи справка и да провери цените на съответната интернет страница на даден международен пазар. За мен е важно да се знае точно кои периоди се сравняват, тъй като се говори за 9-месечен период, а в същото време се посочва периодът от януари до август. И защо е взет процентът 11,10% - при положение, че според доклада на КЕВР, варира от 8,50% до 11,10%, защо не е взет среден процент, как е направеното това изчисление, което на практика е решаващо за постигане на предложеното увеличение в размер на 13.89 на сто“, попита омбудсманът.


Според нея трябва да има по-подробно обяснение на каква база са направени изчисленията – дневна, средноседмична, едномесечна, на котировките и в каква валута.