Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

След това омбудсманът Мая Манолова ще се включи в акцията „Купи и сподели“ в Кауфланд в кв. „Банишора“

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът на Македония Васка Мустафа обсъдиха проблемите на ромската общност в двете държави

Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът на Македония Васка Мустафа обсъдиха проблемите на ромската общност в двете държави
31 октомври 2018 г.

„Бедността, безработицата и липсата на перспектива са сред най-сериозните проблеми пред ромското население у нас, като основното решение минава през образованието.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на срещата си с Васка Мустафа - заместник-омбудсман на Македония, която посети офиса на българския обществен защитник.


Гостенката е у нас по покана на Мая Манолова, за да се запознае с проблемите на малцинствените групи, за които отговаря в съседната държава, както и да обмени опит и добри практики за интеграция на ромите.


На срещата от българска страна присъстваха още заместник-омбудсманът Диана Ковачева и началникът на кабинета Полина Стоянова.


Мая Манолова разказа, че образованието е приоритет на българското правителство, чиято цел е да обхване и върне децата в училище, но в същото време у нас продължават да се закриват училища и детски градини и за пример посочи гр. Исперих, където миналата година бяха закрити 7 детски градини, а училището беше спасено едва след намесата на омбудсмана.
Тя обърна внимание още, че е стартирала кампания за отпадане на таксите в детските градини за всички български деца. По думите й децата, които не са посещавали забавачка на по-късен етап отпадат от училище, което в последствие рефлектира върху бедността, здравеопазването и води до престъпност.

  


 Васка Мустафа сподели, че в тяхната държава ромите често се обръщат  към омбудсмана и че в последните години тази малцинствена група все повече припознава институцията им като техен защитник.


„Ние работим много активно за правата на децата, социалната закрила, образованието, социализацията – по всички области от „ромската декада“, подчерта Мустафа.


 Тя информира още, че в Македония по официални данни от 2002 г. ромското население наброява повече от 47 000 души, а един от съществените въпроси при тях е липсата на документи в голяма част от тази малцинствена група.
Омбудсманът Мая Манолова акцентира, че у нас съществен проблем представлява премахването на незаконните къщи на ромите, на които не се предлага алтернативно настаняване.


Двете разговаряха още за проявите на дискриминация и за широко разпространения  език на омразата срещу малцинствата.


Гостите ще бъдат три дни у нас и ще се срещнат още и с представители на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Комисията за защита от дискриминация, Български хелзинкски комитет и УНИЦЕФ.