Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

След това омбудсманът Мая Манолова ще се включи в акцията „Купи и сподели“ в Кауфланд в кв. „Банишора“

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова се обяви срещу лимитите за неимуществени вреди в Кодекса за застраховането

Омбудсманът Мая Манолова се обяви срещу лимитите за неимуществени вреди в Кодекса за застраховането
8 ноември 2018 г.

„Като омбудсман не мога да остана безучастна към този опит да се посегне върху права на български граждани и то граждани, които са ощетени от съдбата, пострадали и жертви при катастрофи, както и на техните близки“. Това каза омбудсманът на публичното обсъждане на промените в Кодекса за застраховането, внесени като предложение между първо и второ четене в комисията по бюджет и финанси.


По думите й става въпрос за имуществени вреди, които се изразяват в загуба на бъдещ доход, издръжка на деца, на възрастни, затова би следвало да бъдат възмездени, както и за болките и страдания, които следва да бъдат обезщетени във вид на неимуществени вреди.


„Проблем има, при това той се засилва след тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Като омбудсман не мога да се съглася, че решението трябва да се търси изцяло и за сметка на гражданите. Изобщо този подход, при който всеки проблем, отнасящ се до различни субекти, се стоварва върху гърба на българина, не е честен“, категорична бе Манолова.
Тя подчерта, че не е ясно какви неудобства и ограничения ще претърпят застрахователните компании в резултат на създалия се проблем и какво ще поемат те, защото предложеното решение е единствено и само за сметка на гражданите, и то на тези, които са в най-тежката ситуация – пострадали или близки на пострадали от пътнотранспортни произшествия.
„Според мен от този дебат днес би следвало да излязат две новини. Първата е, че това предложение се оттегля, а втората, че започва дискусия. Всички сме наясно, че тази кръгла маса не е достатъчна, със сигурност тук могат да се маркират възможните решения, но днес няма да стигнем до там“, допълни омбудсманът. 


Манолова предложи да бъде изготвен честен и почтен анализ на съществуващите европейски практики, а не само да се цитират законодателни решения, от които другите европейски държави вече са се отказали.


„Правят се такива анализи в парламента, има и „бърза писта“ за проверка на европейското законодателство на всяка една от страните-членки на ЕС. Има нужда и от честен финансов анализ, т.е. какви са размерите на проблема през погледа на Комисията за финансов надзор, на Асоциацията на застрахователите, защото и аз имам своите съмнения, че предложеното решение би вкарало България в противоречие със съществуващата европейска директива“, акцентира още общественият защитник.
Мая Манолова обърна внимание и че се посяга на Закона за задълженията и договорите.


„Да се пипа по такъв безогледен начин Закона за задълженията и договорите и чл. 52 от него, за всеки юрист е кощунствен подход. Мисля, че авторите на този текст съвсем целенасочено са използвали в този случай неюрист да го внесе. Това е един от законите, които някак си се опазиха от несериозния подход на законодателни промени“, аргументира се Манолова.


Омбудсманът акцентира още, че така предлаганото решение е обратно на очакванията на обществото за ясни мерки срещу войната по пътищата, както и на демонстрираната от правителството политика в тази насока.


Тя подчерта още, че гражданите не могат да си позволят да плащат високи суми за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.
„Аз не приемам, че би могло да има разлика в подхода за присъждане на обезщетения от съда и за покриване на тези обезщетения от застрахователите. Така гражданин, който неволно е причинил смърт на пътя, ще бъде осъден да плати 200 000 лв. обезщетение, а застрахователят ще му покрие едва 20 000 лв. от него, кой тогава ще се застрахова“, риторично попита Манолова и призова да се търсят други решения, които да бъдат по-справедливи за българските граждани.