Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

След това омбудсманът Мая Манолова ще се включи в акцията „Купи и сподели“ в Кауфланд в кв. „Банишора“

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева: Няма в достатъчна степен равнопоставеност на половете у нас

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева: Няма в достатъчна степен равнопоставеност на половете у нас
9 ноември 2018 г.

„Няма в достатъчна степен равнопоставеност на половете у нас. За да успяват жените в България трябва да са по-добри от мъжете и това се отнася до всички области за професионална реализация. Да си по-добра дори не ти върши работа, трябва да си категорично по-добра и това е голямото предизвикателство пред жените с кариера“, каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева днес при участието си в конференцията „Жените в политиката", организирана от Българската платформа към Европейското женско лоби.


„През 2015 г. парламентът прие Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, след многогодишни опити това да стане. Така България най-сетне синхронизира законодателството си по тази тема с европейското. Но това по никакъв начин не се отрази реално и жените у нас продължават да са дискриминирани, например, по отношение заплащането. Така че този закон е напълно формален“, допълни доц. Ковачева.
Пред аудиторията тя разказа за любопитен български документ от 1924 г., според който група чиновници и служители от всички министерства у нас са завели в деловодството на тогавашния министър-председателя Александър Цанков „Изложение за нахлуването на жените в държавното учреждение“. В него те са описали, че жената трябва да бъде преди всичко майка и домакиня и още, че била неподготвена да „заеме достойно място на държавна служителка“, защото периодически боледувала и отсъствала, поради „нехигиеничността на модното облекло“, бременността и пр.


Диана Ковачева цитира данни от 2017 г., според които жените на лидерски постове в световен план в политиката са само около 7,2%  - жени президенти и 6% - жени министър-председатели. Тя подчерта, че в Европейския парламент работят 63% мъже, т.е 200 мъже повече, отколкото са жените. Същевременно в рамките на държавите на ЕС 85% от кметовете също са мъже. Тя посочи, че ситуацията не е по-различна и при депутатите, тъй като в голяма част от държавите на ЕС, включително и в България, мъжете са около 80%. В българския парламент към март 2017 г. жените са били 57 или 23,8%, което доказва тезата на Ковачева, че през годините стереотипите никак не са се променили.
„Фактът че има толкова малко жени на най-високите политически позиции обяснява защо има и толкова много закони и практики, с които жените стават обект на дискриминация. Те просто не са там, където се вземат решенията и гласът им не се чува. Равният достъп на жените до лидерски позиции се оказва проблематичен и трудно преодолим.“ каза още зам.-омбудсманът.


По думите й въпросът за равните възможности на жените в политиката е обект на регламентация в чл. 2 от Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация на жените още от 1979 г., както и в Пекинската декларация и Плана за действие, включително и в Цел 5 от целите на ООН за устойчиво развитие.


„Ниската представителност на жените е сериозен демократичен дефицит  и може да се приеме за сериозно нарушение на правата на жените в различните държави“, отбеляза доц. Диана Ковачева и допълни, че  основните причини за по-ниското представителство на жените в политиката е липса на увереност, на време, нерешимост да се включват в изборите, разбирането, че политиката е запазена територия само за мъжете и жените не са добре дошли и др.
             „Важен въпрос, на който има отговор, но който по-често трябва да се чува е  - „Защо трябва да има жени в политиката?“.  Защото съществуването на такъв баланс гарантира спазването на демократичните стандарти. Защото е справедливо, защото е нормално всички човешки същества, които се раждат равни по достойнство и права да имат еднакви възможности за професионална и социална изява. Защото, жените имат различна гледна точка в сравнение с мъжете, която може да допринесе за по-задълбочен, по-цялостен и социално по-приемлив модел на управление“, категорична бе Ковачева.

Тя акцентира още, че трябва да се работи в посока повече жени да участват в политиката, за да се разбие стереотипът, че политиката е мъжка работа.                                   По думите й жените е важно да си помагат една на друга, да бъдат по-активни и да споделят своя опит и истории.


„Тук на става въпрос за уравниловка, а за изграждане на самочувствие и увереност от най-ранно детство, че ти можеш и си способен човек“, заключи заместник-омбудсманът.