Омбудсманът Мая Манолова: Хакерската атака е арогантен акт срещу правата на гражданите

„Държавата е длъжна да защити правата на 5 млн. граждани и това трябва да се случи в максимално бърз срок. Като омбудсман изразявам силната си тревога от тежките последствия, до които може да доведе хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за приходите“. Това заявява в своя позиция омбудсманът Мая Манолова по повод осъществения д

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Реформата в ТЕЛК и НЕЛК лишава хората с увреждания от всякаква подкрепа

Омбудсманът Мая Манолова: Реформата в ТЕЛК и НЕЛК 	лишава хората с увреждания от всякаква подкрепа
4 февруари 2019 г.

„Моето мнение като омбудсман е категорично. Не може проблемите в медицинската експертиза на хората с увреждания да се решават за сметка на гражданите и да се отнемат права, които вече са дадени. Това не е начинът за борба с фалшивите ТЕЛК-ове.“ Това заяви пред журналисти омбудсманът Мая Манолова на влизане в здравното министерство, където се проведе среща с представители на хората с увреждания. На нея ресорното ведомство представи анализ за ефекта от действието на новите правила в наредбата за медицинската експертиза.


По думите на обществения защитник хората с увреждания са ощетени от новите правила, според които получават значително по-нисък процент неработоспособност, в резултат, на което остават без всякаква социална подкрепа. От своя страна, представителите на хората с увреждания настояват за връщане на старата формула за изчисляване.


„От няколко седмици имаме гореща телефонна линия, с която разясняваме на гражданите за по-високите финансови помощи от държавата, които ще получават. Тя обаче е залята и от обаждания от хора, на които са отнети процентите за вид и степен на увреждане, които са имали до този момент и те реално не могат да получат нищо. Не просто по-висока подкрепа, а никаква подкрепа“, посочи Манолова.


Омбудсманът припомни, че още през лятото на миналата година е имала готовност освен писмено, да представи своите предложения и лично, но не е успяла, тъй като бе незаконно отстранена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС.


На срещата Манолова настоя здравното министерство да изнесе коректни данни, а именно на колко от преминалите 38 000 души, представени в анализа, откакто са в сила новите правила за медицинската експертиза, са намалени процентите за вид и степен на увреждане.


В началото на следващата седмица се очаква ново обсъждане по темата в министерството.