Поименен списък на пенсионерите, които получават ваучери на стойност 20 лв. от кампания „Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

До момента 15 600 пенсионери получават ваучери от първия транш на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Равенството между мъжете и жените трябва да се отстоява като законен принцип

Омбудсманът Мая Манолова: Равенството между мъжете и жените трябва да се отстоява като законен принцип
1 март 2019 г.       Омбудсманът Мая Манолова присъства днес на форум, организиран от Световната банка, където изпълнителният й директор Кристалина Георгиева представи доклад на тема: „Жени, бизнес и законодателство“.

          Изследването отразява предприетите реформи в законодателството за равноправие между половете за последните десет години чрез създаване на индекс, свързан с икономическите решения на жените по време на целия им трудов път.

         „През 1924 г. група чиновници и служители от различни министерства в България пишат официален документ до тогавашния премиер, който наричат „Изложение за нахлуването на жените в държавното учреждение“. В него те казват, че жената периодически боледува и отсъства поради неподходящо модно облекло, бременност и др. И посочват, че не считат, че жената е достойна да бъде тяхна служителка“, разказа Манолова, като отбеляза, че това вече се е променило.           Омбудсманът посочи, че присъствието на жени в политиката, в бизнеса и в различни международни институции, дава пример за подражание. По думите й равнопоставеността между жените и мъжете трябва да се отстоява като законен принцип.

         Манолова обърна внимание и на факта, че над 42% от жените в България получават минимална пенсия в размер на 200 лв. Тя повдигна и темата за насилието над жени, като определи 2018 г. като година с отрицателен знак – повече от 24 жени са били пребити и убити в условията на домашно насилие.

       „В началото на тази седмица също бяхме свидетели на един разтърсващ случай на мъж, който пребивайки жена си до смърт, я оставя да умре. Затова всяка жена, която е на високи позиции, трябва да помисли какво прави за останалите жени. Защото, както е казала Мадлий Олбрайт – „Има едно специално място в ада за жени, които не подкрепят други жени“, категорична бе Манолова.