Поименен списък на пенсионерите, които получават ваучери на стойност 20 лв. от кампания „Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

До момента 15 600 пенсионери получават ваучери от първия транш на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова обсъди с немска делегация условията в затворите и следствените арести у нас

Омбудсманът Мая Манолова обсъди с немска делегация условията в затворите и следствените арести у нас
5 март 2019 г.

Омбудсманът Мая Манолова прие днес в институцията немска делегация в състав: Николаус Алвино от Федералното министерство на правосъдието и защита на потребителите, Томас Юнге - старши прокурор в  Главна прокуратура Берлин, Дирк Тесмер - съдия в Главния провинциален съд във Франкфурт и Ян Немиц - експерт по наказателно право в Министерството на външните работи на Германия.


На срещата от страна на омбудсмана присъстваха още директорът на Националния превантивен механизъм Димитър Бонгалов и главен експерт Христо Атанасов към същата дирекция (б.р. НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода).


Гостите са на посещение у нас, за да обсъдят сътрудничеството между двете страни по екстрадицията и европейската заповед за арест.


Мая Манолова разказа, че в България омбудсманът действа като Национален превантивен механизъм, в чиито задължения влиза съблюдаване на правата на лицата в местата за лишаване от свобода и задържане под стража. Тя информира, че всяка година експертите от НПМ извършват по няколко пъти – планово или при необходимост, проверки в затворите и следствените арести.


„Темата на Вашето посещение е важна за България, защото страната ни неведнъж е осъждана от Съда в Страсбург за неизпълнение на минималните стандарти в затворите и за различни видове прояви на нехуманно отношение, съгласно Конвенцията“, подчерта Манолова и допълни, че институцията има активна позиция и за състоянието на следствените арести и тези към МВР.


Ян Немиц благодари на омбудсмана за отделеното време да приеме немската делегация и сподели, че тяхната визита ще продължи и утре с посещение за запознаване на място в затворите в Белене и Плевен.


„В рамките на режима по екстрадиция, който се провежда в Германия, винаги възникват въпроси и те най-често са зададени от защитниците на лицата, които трябва да бъдат екстрадирани. Техният мотив да обжалват тази екстрадиция е именно, че условията, в които ще бъдат настанени те тук, в България, не отговарят на международните изисквания“, подчерта Немиц.


Манолова акцентира, че институцията на омбудсмана нееднократно през годините е отправяла многобройни препоръки към Министерството на правосъдието за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и за защита правата на лишените от свобода, които често са оставали без последствия.


Изразено бе становище, че независимо от забележките на омбудсмана в качеството му на НПМ, страната ни може да гарантира спазването на световните стандарти при екстрадиция на осъдени лица.


Гостите получиха екземпляр от Годишния доклад на омбудсмана като Национален превантивен механизъм за 2017 г., в който са описани и конкретни препоръки към отговорните институции.