Омбудсманът Диана Ковачева: Очаквам сътрудничество с институциите, защото е изцяло в интерес на гражданите

„Когато заех позицията на омбудсман, не ми беше първи ден в институцията. Аз бях зам.-омбудсман, работили сме с колегите по проблемите на гражданите, които са много и са различни. Най-важно значение има съдействието на институциите, защото работата на омбудсмана е да бъде посредник при защита правата на хората пред институциите и това наистина е кл

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към справедливите искания на протестиращите медицински специалисти

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към справедливите искания на протестиращите медицински специалисти
7 март 2019 г.
        „Аз съм категорична, че Вашите искания са абсолютно справедливи и Вашите права са в съответствие и в пълна хармония с правата на пациентите. Те също настояват за добре платени и достатъчно на брой медицински специалисти, които да полагат очакваната и качествена здравна грижа.“ Това заяви днес омбудсманът Мая Манолова на среща в институцията, организирана по искане на медицинските специалисти, на която дойдоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и фелдшери от цялата страна. 

Омбудсманът подчерта, че в институцията през времето са постъпвали много жалби по темата здравеопазване, както и че няма място в България, в което медицинските специалисти да не са поставяли проблемите си с цялата им острота. 


„Навсякъде ситуацията е една и съща – унизително подценяване на труда на медицинската сестра, акушерката, на медицинските специалисти и в резултат – недостиг на хора, които да работят, както и влошаване на качеството на медицинската грижа“, подчерта Манолова. 


Според обществения защитник проблемът тръгва от клиничните пътеки и медицинските стандарти, където липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от професионалистите по здравни грижи.


„Има регламент, който изисква, определен брой лекари в съответните отделения по съответните специалности, но изискванията за определен брой сестри са пожелателни“, категорична бе Манолова.   


По думите й здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев трябва да предприемат действия за създаването на ясен регламент на минималната медицинска грижа, предоставяна от специалистите по здравни грижи и остойностяването на труда им.


Тя допълни, че вчера е разговаряла със здравния министър, който я е уверил, че работи по проблемите и е поел конкретни  ангажименти и скокове за тяхното изпълнение.


Въпреки това на срещата стана ясно, че медицинските сестри и специалисти излизат отново на национален протест на 21 март 2019 г., като към тях на 25 март т.г. ще се присъединят и фелдшерите. 


От името на организаторите на протеста  Мая Илиева благодари на омбудсмана и посочи, че разчитат на нея да бъде посредник между тях и управляващите.


Професионалистите по здравни грижи настояват за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, промяна в Закона за съсловните организации, връщане на медицинските стандарти по специалности, изработени от съсловието, задължителен колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.


Медицинските специалисти изтъкнаха, че в България работят близо 25 000 медицински сестри, но на системата са й необходими още 30 000, акушерките са 4 000, като са необходими още толкова. Според тях средната възраст на работещите е 55 години, а повече от 80% от завършилите специалност по здравни грижи няма да упражняват професията си, поради неадекватното заплащане, неуважението, проявата на насилие, неблагоприятните условия на труд и пр.