След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите

След среща организирана от омбудсмана Мая Манолова в институцията, поискана от адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/, с Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията за проблеми, свързани с работата на Търговския регистър, стана ясно, че: до края на годината ще бъде готов новият сайт на Търговския регистър, което чувствително ще оптимизира и улесни достъпа на адвокати и граждани; на тестването на новия портал бяха поканени адвокатите от ФОБА, така че на място да се вземат предвид евентуални слабости при работа с него.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата „Цвете за Нея“, организирана в памет на жените, жертви на насилие

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата „Цвете за Нея“, организирана в памет на жените, жертви на насилие
8 март 2019 г.

„Най-добрият начин да отбележим 8 март е като изразим подкрепа към всички жени по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани.“ Това каза днес омбудсманът Мая Манолова в подкрепа на инициативата „Цвете за Нея“, организирана в памет на жените, жертви на насилие.


Манолова и екипът й символично поставиха прекършени бели рози на стълбите пред централния вход на Народното събрание, като знак за съпричастност към десетките прекършени мечти и живот на насилваните и убити жени, както и към техните семейства.


Омбудсманът призова, именно на този ден всяка жена, която е на висока позиция и има публична трибуна, да се замисли и да отговори какво е направила, за да спре системното пребиване и убиване на жени.


 „Ще подкрепя организаторките на днешната акция пред Народното събрание, защото те са абсолютно прави да искат ефикасни промени в Наказателния кодекс, които да накажат бързо и справедливо насилника, но също така и да действат превантивно на всички онези, които посягат на жени. Промени в закона за равните възможности, за които винаги съм настоявала, да има реални и конкретни мерки, подкрепящи жената на работното й място, да може да съчетава семейните ангажименти с трудовите, за равно заплащане“, подчерта общественият защитник.


Манолова посочи, че мъжете получават с 25% по-високи възнаграждения спрямо жените, които упражняват същата професия.


Омбудсманът призова всички кметове, общински съвети и изпълнителната власт да изградят кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат подкрепа, защото към момента в двумилионна София има само два, а в страната са общо под 30.


 „Тази мярка е крайно необходима. Минимумът е във всеки областен град да има поне по един кризисен център с достатъчен капацитет“, заключи Мая Манолова.  


Организаторите на „Цвете за Нея“ Албена Белянова и Ваня Министерска казаха, че целта на тази инициатива е да не бъдат забравени жертвите на насилие, убитите българки, хората да не затварят очите си и да не подминават насилието, защото утре то може да застигне техните майки и сестри.


„Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието. Искаме да приемат работещо законодателство, защитаващо по-слабите – жените и децата. Искаме повече публичност за защита на българските жени. Искаме да не сме сами“, каза Министерска и допълни, че единствена институция, която е откликнала на техния призив за подкрепа, е тази на омбудсмана.

            Видео от изказването на омбудсмана тук: https://youtu.be/PV5hdZIlv-Y