След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите

След среща организирана от омбудсмана Мая Манолова в институцията, поискана от адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/, с Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията за проблеми, свързани с работата на Търговския регистър, стана ясно, че: до края на годината ще бъде готов новият сайт на Търговския регистър, което чувствително ще оптимизира и улесни достъпа на адвокати и граждани; на тестването на новия портал бяха поканени адвокатите от ФОБА, така че на място да се вземат предвид евентуални слабости при работа с него.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова пред ученици в старопрестолния град: Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време

Омбудсманът Мая Манолова пред ученици в старопрестолния град: Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време
16 април 2019 г.

„Никой в българското княжество не може ни да купува, ни да продава человечески същества. Всеки е раб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.“ Това е един принцип, закрепен в Търновската конституция, с който можем да се гордеем. Докато все още в държави по света и в Америка съществува робството, в България неговата забрана е прогласена чрез най-високия акт, а именно Българската конституция.“ Този „сакрален текст“ от Търновската конституция цитира днес омбудсманът Мая Манолова пред великотърновски ученици по повод отбелязването на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция  в старопрестолния град.


В емблематичното читалище „Надежда 1869“, под чийто покрив са заседавали Третото, Четвъртото и Петото Велико народно събрание, Манолова се включи в открития „Урок по Конституция“ и разказа интересни подробности от работата на институцията на омбудсмана през призмата за защита и отстояване на човешките права и свободи.


Общественият защитник подчерта, че Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време, защото в нея гражданските права са закрепени по много напредничав и модерен начин.


Оттогава и до днес гражданските права търпят своето развитие. Всъщност това е една от важните тенденции в развитието на конституционализма в България – закрепване, спазване, висок ранг на развитието на правата и свободите на българските граждани“, заяви Манолова.


Тя разказа на учениците, че през 2006 г. е създадена институцията на омбудсмана, която има задачата да отстоява, защитава и съблюдава именно гражданските права, но се явява и като говорител на справедливо обществено мнение, и като посредник между хората и институциите.


„Защитаваме граждани, които са смачкани от лоши решения на администрацията, граждани, които протестират за своите права. Ние сме на страна на слабите и беззащитните срещу могъщата машина на бюрокрацията. Когато се налага я критикуваме, а когато се налага играем ролята на посредник между хората и институциите за решаване на техните проблеми“, обясни Манолова.


Пред учениците тя разказа още, че от 2012 г. омбудсманът защитава и правата на децата и че те също могат да се обърнат към нея във всеки конкретен случаи, когато са застрашени права им – било то у дома, в семейството, в училището, в болницата, в която се лекуват или на улицата.


По-късно Манолова се включи в честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция с полагане на почетен венец пред паметника „Майка България“ в старопрестолния град.