След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите

След среща организирана от омбудсмана Мая Манолова в институцията, поискана от адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/, с Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията за проблеми, свързани с работата на Търговския регистър, стана ясно, че: до края на годината ще бъде готов новият сайт на Търговския регистър, което чувствително ще оптимизира и улесни достъпа на адвокати и граждани; на тестването на новия портал бяха поканени адвокатите от ФОБА, така че на място да се вземат предвид евентуални слабости при работа с него.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова при представянето на Годишния доклад в НС: Обичам работата си, за мен е привилегия да работя за българските граждани

Омбудсманът Мая Манолова при представянето на Годишния доклад в НС: Обичам работата си, за мен е привилегия да работя за  българските граждани
18 април 2019 г.

Със 78 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ народните представители приеха днес в пленарна зала Годишния доклад за дейността на институцията на омбудсмана през 2018 г.


Гласуването на документа беше първа точка в дневния ред на парламента.


Общественият защитник Мая Манолова отчете работата, като подчерта, че докладът за 2018-та е близо 370 страници, резултат от усилията на близо 60 души, които работят в институцията.


„Има една голяма несправедливост, давам си сметка за това, че този доклад и постигнатите резултати са следствие от ежедневните усилия от сутрин до вечер на всички тези 60 души, работа често 7 дни в седмицата, а накрая постигнатите успехи, постигнатите резултати, се пишат в моя актив и някакви хора мерят моя рейтинг“, каза от парламентарната трибуна пред депутатите Манолова.
По думите й резултатите би следвало да се разделят справедливо поне на 60, колкото е нейният екип, а също да се добавят усилията и приносът на редица други органи – парламентарните комисии, с които работи по проблемите на българските граждани, парламентарните групи, министри, кметове, областни управители. 


„Благодарение на всички тези институции, проблемите, които се изливат буквално при омбудсмана, намират своето решение и това трябва да бъде отбелязано“, акцентира Мая Манолова.


Според нея е удовлетворяващо, когото решава проблемите на големи групи от хора, но през 4-те години на поста се е научила да се радва и на малките победи при решаването на конкретните казуси на отделния човек, което я кара да се чувства щастлива, също така уморена, но и заподозряна в кариерни цели.


„Истината е, че си обичам работата, че я върша с енергия и с целия потенциал, с който разполагам. Със сигурност би могло да се работи по-добре, да има повече резултати, но днес съм тук и за да Ви благодаря. Може би не персонално на Вас, защото доверието да бъда омбудсман ми даде един предишен парламент, но привилегията да работя за българските граждани, наистина е огромна привилегия, възможността да съм на място, на терен, там където са техните проблеми, буквално да ги пресрещам. Само човек, който ежедневно е сред хората, може да прецени, колко далече понякога са институциите, тук в центъра“, подчерта омбудсманът.


Според нея общественият защитник „изглажда луфтовете там, където законодателството скърца и прокарва пътеки там, където администрацията е напълно непроходима“.


Манолова презентира работата на институцията в конкретика и с числа, по права, законодателни инициативи и кампании.


Данните в презентацията тук